°C 25

Veleučilište Velika Gorica organizator konferencije „Dani kriznog upravljanja”

09.05.2024.

Redakcija

U organizaciji Veleučilišta Velika Gorica, u srijedu 22. svibnja i četvrtak 23. svibnja u Temama Tuhelj održava se 17. zdravstveno – stručna konferencija „Dani kriznog upravljanja”. Ovaj važan događaj okuplja vodeće stručnjake iz područja kriznog upravljanja koji će raspravljati te predstaviti najnovija istraživanja i rješenja o gorućim temama kao što su klimatske promjene, održivost, sigurnost i zaštita, međunarodna i europska sigurnost, komunikacija i tehnologija te analize kriznih situacija.

- Vjerujemo da će ovogodišnje izdanje konferencije dati odgovore na pitanja koja se postavljaju kao prioriteti u rješavanju složenih procesa u našem zajedničkom prostoru življenja te tako odaslati poruku ali i rješenja za tako potrebne promjene u svim područjima djelovanja – kazala je predsjednica organizacijskog odbora konferencije Dani kriznog upravljanja prof.dr.sc. Sanja Kalambura.

Svijet se suočava s klimatskim promjenama koje nas sve više pogađaju. Ekstremni vremenski uvjeti, poplave, požari i uragani postaju sve češći, ostavljajući iza sebe razaranje i ljudske tragedije. Održivost naše planete više nije samo pitanje izbora, već nužnost koju moramo hitno rješavati. Upravo o klimatskim promjenama i hitnosti poduzimanja potrebnih mjera govorit će Ana-Maria Boromisa, doktorica znanosti, istaknuta znanstvena savjetnica s trajnim zaposlenjem na Institutu za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) u Zagrebu te voditeljica Odjela za međunarodne ekonomske i političke odnose. Na konferenciji će istaknuti kako integrirati održive prakse u sve segmente društva te kako se prilagoditi novim uvjetima kako bismo zaštitili našu planetu za buduće generacije.

Sigurnost i zaštita također su ključne teme ovogodišnje konferencije. Sve kompleksniji geopolitički odnosi, terorističke prijetnje i cyber napadi zahtijevaju brze i učinkovite odgovore. Kako osigurati sigurnost građana u ovim turbulentnim vremenima? Koje tehnološke inovacije mogu pomoći u prevenciji kriznih situacija i brzom reagiranju? O sigurnosnim izazovima u modernom vremenu upoznat će nas Robert Barić, doktor znanosti, koji se ističe impresivnim postignućima u akademskom i vojnom području, izvanredni je profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje se bavi područjem međunarodnih odnosa i međunarodne sigurnosti.

Komunikacija igra ključnu ulogu u upravljanju krizama, a tehnologija nam pruža nove alate za brzo i učinkovito širenje informacija. Dani kriznog upravljanja donose i načine kako se nositi s poplavom dezinformacija i tako osigurati transparentnu i pouzdanu komunikaciju tijekom kriznih situacija.

Analize kriznih situacija pružaju nam dragocjene uvide u uzroke i posljedice kriza te nam pomažu u pripremi za buduće izazove. Kako možemo bolje razumjeti dinamiku kriznih situacija i kako možemo primijeniti te spoznaje u budućem upravljanju krizama otkrit će Ksenija Butorac, renomirana stručnjakinja u području kriminalistike i forenzike koja će govoriti o kriznom menadžmentu u Europi.

Održivost korporacija, zahtjevi i veliki izazovi također su jedna od važnih tema koju će otvoriti Mirjana Matešić, vodeća stručnjakinja u području održivog razvoja i korporativne društvene odgovornosti, koja obnaša dužnost direktorice Hrvatskog poslovnog vijeća za održivi razvoj te aktivno sudjeluje u provedbi politika održivog razvoja u poslovanju. Tu su i brojni drugi domaći i strani stručnjaci koji će otvoriti važne teme i ponuditi strategije kojima zajedničkim snagama možemo napraviti jedan veliki korak prema budućnosti svih nas.

Konferencija „Dani kriznog upravljanja” održava se u organizaciji Veleučilišta Velika Gorica. Pokrovitelji su Grad Velika Gorica i Ministarstvo unutarnjih poslova. Događaj je organiziran uz podršku partnera: Europske komisije, IFEH – International Federation of Environmental Health, CONRIS mreže, B.EN.A., HRPSOR, IRMO, Zdravstvenog veleučilišta, Sveučilišta Vern, Sveučilišta Libertas, Zdravstvenog veleučilišta, Sveučilišta J.J. Strossmayer, Veleučilišta Securus, Udruge gradova, Zagrebačke županije, Turističke zajednice Zagrebačke županije i drugih.