°C 12

Uskršnje radionice za djecu u Samoboru: Oslikavanje voskom i potraga za pisanicama

02.04.2021.

Ivana Ćurić

Na Veliku subotu naveliko ćemo prionuti ukrašavanju pisanica koje će potom krasiti naše stolove ili ćemo ih pokloniti bližnjima, netko će pisanice oslikavati raznim bojama, netko će ih kuhati u luku, netko će na njih lijepiti naljepnice, a netko će ih ukrašavati voskom. Upravo ovu potonju tehniku mogu besplatno naučiti djeca viših razreda osnovne škole potpuno besplatno u Samoboru, dok će za one mlađe biti organizirana velika potraga za pisanicama.

Izrada pisanica uoči Uskrsa jedna je od tradicija koje su ostale sačuvane do današnjih dana. Različite krajeve Hrvatske karakterizirale su različite tehnike ukrašavanja, boje, motivi i njihova simbolika. Najstarija i široko rasprostranjena tehnika izrade pisanica u Hrvatskoj jest tehnika ukrašavanja jaja rastopljenim voskom. Ta je tehnika bila poznata i u Samoboru.

Rastopljenim pčelinjim voskom crtalo se pisaljkom po ljusci jajeta, a potom ga se uranjalo u obojenu vodu. Na taj način iscrtani ornament ostajao je u boji jajeta, a ostatak ljuske poprimio bi, najčešće crvenu, boju. Nekada se bojanje jaja vršilo isključivo biljnim bojama (ljuske luka, peršin, cikla itd.), a uporaba kupovnih boja u našem kraju zabilježena je već početkom 20. stoljeća.

- Za sve klince koji žele savladati jednu od najstarijih tehnika izrade pisanica, u petak, 02. ožujka, i subotu, 03. ožujka, u 11:00 sati, u Samoborskom muzeju održat će se radionice ukrašavanja jaja voskom. Radionica je namijenjena djeci viših razreda osnovne škole, a za naše najmlađe bit će organizirana velika potraga za pisanicama u 14:00 sati, u parku ispred Muzeja. Prijave primamo na muzej@samobor.hr-pozivaju iz Samoborskog muzeja.