°C 29

Uskoro 17. Bitka kod Samobora: Doživite povijest uz vojni tabor, srednjovjekovni sajam, povorku vitezova…

03.03.2022.

Redakcija

Netom nakon Fašnika, u nedjelju, 6. ožujka Samobor priređuje još jednu značajnu turističko-povijesnu manifestaciju. Riječ je o 17. rekonstrukciji povijesne bitke koja se kod Samobora dogodila na Pepelnicu, 1. ožujka 1441. godine.

Ova tradicionalna manifestacija, u organizaciji Samoborskog muzeja održat će se, kao i obično, podno samoborskog Starog grada na livadi Vugrinščak.

-Vugrinščak će ponovno biti pretvoren u viteški vojni tabor s konjanicima, oklopljenim vitezovima, mačevaocima, streličarima, kuburašima, bojnim spravama, katapultima, kolskim taborom, fortifikacijama… a oko bojnog polja održat će se srednjovjekovni sajam- otkrivaju organizatori.Događaji počinju u 10 sati otvorenjem Srednjovjekovnog sajma, nakon čega u 11 sati slijedi povorka vitezova do Trga kralja Tomislava i natrag na Vugrinščak. Pripreme počinju u 14.30 sati, a sama bitka u 15 sati.

Uprizorenje “Bitke kod Samobora” s godinama je preraslo u značajnu samoborsku turističko – povijesnu manifestaciju koja svake godine privuče velik broj posjetitelja.Povijesna bitka odigrala se po smrti kralja Albrechta Habsburškog 1439. godine, nakon što su se diljem Hrvatske i Ugarske vodile borbe za prijestolje. Uz udovicu kraljicu Elizabetu, pristali su moćni grofovi Celjski s vojskovođom Ivanom Vitovcem, a vojsku poljskog kralja Vladislava Jagelovića predvodio je Stjepan Banić Lendavski. Dvije vojske sukobile su se kod Samobora na Pepelnicu 1. ožujka 1441. godine, a žestoka je bitka završila Vitovčevom pobjedom, pri čemu je zarobljen vojskovođa Banića sa znatnim plijenom.

Ljubitelji povijesti u Samoboru će moći pogledati i pretpremijeru prve epizode serijala “U boj, u boj!” producentice Nike Obučine koja će se održati u nedjelju, 6. ožujka u Kinu Samobor s početkom u 10 sati.