°C 10

U Veleševcu u subotu biraju najbolju kobasu, špek i šunku, a pred žiri će „izaći“ i gibanice, rakije i vina

10.03.2023.

Redakcija

Zaljubljenici u domaće delicije poput kobasica, salama, špeka, šunke, gibanica, rakija, bijelog i crnog vino ove subote doći će na svoje. U Veleševcu se održava 13. Posavska tradicionalna kobasijada, a gore navedene delicije ocjenjivat će stručni žiri.

- Za početak bih pozvala sve koji imaju domaće proizvode neka ih donesu na ocjenjivanje. Za najbolje proizvode u pojedinoj kategoriji osigurali smo priznanja i medalje. Od 14 do 16 sati se preuzimaju uzorci, a do 19 sati trebali bi biti poznati pobjednici po kategorijama, kada počinje i službeni program – rekla nam je predsjednica KUD-a Veleševec Nevenka Vučin.

Na početku su na kobasijadi sudjelovali samo domaći natjecatelji, ali sve više dolazi i ljudi sa strane pa se tako podiže i kvaliteta ovog gurmanskog natjecanja.

- Nakon pauze uzrokovane pandemijom, prošle godine održali smo kobasijadu i imali smo jako dobar odaziv. I to nas najviše veseli. Došli su ljudi sa strane i osvojili nagrade, tako da nisu nagrade rezervirane samo za domaće ljude. Do lani smo imali i ocjenjivanje sira, no ove godine smo to morali ukinuti, jer nam niti jedan primjerak prošle godine nije donesen – dodala je Vučin.

Uz manifestaciju Pjesmom i plesom kroz Veleševec, ovo je najznačajnija manifestacija koju priprema KUD Veleševec. Ovo je trebalo biti 15. izdanje Posavske kobasijade, ali je korona učinila svoje.

Uz domaće delicije koje će se ocjenjivati, posjetitelji će moći uživati i u grahu s kobasicama, a za kulturno-umjetnički dio zaduženi će biti članovi KUD-ova Veleševec i Čiče.