°C 3

U općini Orle otvorene 85 kilometara duge konjičke staze: „Ovo je povijesni dan koji nam donosi veliku priliku za razvoj ruralnog turizma"

03.05.2021.

Petar Brnada

- Ovo je povijesni dan za općinu Orle koji nam donosi veliku priliku za razvoj ruralnog turizma. Imamo više od 200 kilometara konjičkih staza, od čega je označeno 85 kilometara- istaknuo je načelnik Ervin Vujica te dodao kako je Općina sa zadovoljstvom podržala ovaj projekt koji je temelj za dugoročnu turističku ponudu.

-Imamo prve tzv. turističke table, želimo pružiti svim jahačima dobrodošlicu ovdje, a za one koji će duže ostati i smještaj. Želimo da se osjećate ugodno i da nam što duže ostanete- dodao je Vujica te zahvalio konjanicima iz svih krajeva Hrvatske koji su nazočili otvorenju konjičkih staza. Tom prilikom je i načelnik Vujica jedan dio označenih staza prošao jašući sa ostalim sudionicima.

Pokretač ideje i realizacije projekta Željko Matejčić, suosnivač CSBA akademije i zapovjednik Kravat pukovnije rekao je kako su ovim projektom “zakomplicirali” život onima koji vole brzo voziti jer je trenutno ograničenje brzine u općini 40km/h, zato što će sve češće biti prisutne grupe jahača.

-Morali smo obilježiti staze i ceste kako bi ljudi znali da su tu konji i konjanici. Želimo omogućiti sigurno jahanje po ovim našim prekrasnim terenima i siguran sam da će Orle biti prva destinacija u ovom dijelu Hrvatske na koju će dolaziti konjanici. Kreirali smo jednu posebnu sinergiju sporta, rekreacije i turizma- istaknuo je Matejčić.

Vlasnik konjičkog centra Miklin, Ivan Miklin zahvalio je svim pristiglim jahačima, kao i Općini Orle na suradnji.

-Cilj nam je promovirati ovo prekrasno mjesto kako bi što više ljudi, iz Hrvatske, ali i iz svijeta uživalo u njegovim blagodatima. Važno je spomenuti i kako staze prolaze uz naseljena mjesta i nude lokalnom stanovništvu mogućnost prodaje domaćih proizvoda- dodaje Miklin.

U Orle su prilikom otvorenja pristigli mnogobrojni jahači iz cijele Hrvatske, među kojima je bilo i poznato glumačko lice Dušan Bučan, koji je prije dvije godine na konju prošao rutu od Hrvatske sve do Crnog mora. Događaj su pjesmom i plesom upotpunili KUD Slavuj iz Bukevja i KUD Veleševec, a u organizaciji su sudjelovali i Klub žena Orle, Udruga mladih Orle te Klub mladih Veleševec.