°C 14

U Jastrebarskom otkrivena Mala besplatna knjižnica

11.03.2019.

Vana Pocrnjić

U petak, 8. ožujka, povodom 120. rođendana slavnog hrvatskog književnika za djecu Mate Lovraka te u čast Međunarodnog dana žena ispred Osnovne škole "Ljubo Babić" Jastrebarsko svečano je otkrivena prva jaskanska Mala besplatna knjižnica, u organizaciji Kreativnog studija Zvrk, Kazališta Škrabe, Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom i jaskanske osnovne škole.

Time se Jastrebarsko uključilo u međunarodni projekt Little Free Library, a Jaskanci sada mogu besplatno posuđivati knjige, ali i donositi u novu knjižnicu knjige koje žele podijeliti s drugima.

Prije otkrivanja knjižnice u školi je održana radionica kreativnog pisanja pod vodstvom magistre komparativne književnosti Klementine Škrabe, a mlade spisateljice pokazale su da se i među jaskanskim osnovnoškolcima možda kriju neki budući slavni pisci.

Kroz program otkrivanja kućice vodila je školska knjižničarka Sandra Marković Čukoić, kućicu je izradio Goran Ringel, autor i urednik popularne web i Facebook stranice "Jastrebarsko stare slike", a oslikala školska likovna grupa pod vodstvom prof. Ivane Strmečki Vučina. Kod njezinog postavljanja pomogli su školski domari Stjepan Celić, Franc Petar Malešić i Stjepan Novosel, dok se razglas na otkrivanju knjižnice pobrinuo Ivan Sirovica.

Kućicu za knjige otkrile su ravnateljica jaskanske osnovne škole Sanja Sertić i učenica koja je ove školske godine posudila iz školske knjižnice najviše knjiga, Helena Antičević. Male knjižničarke upoznale su prisutne s crticama iz života Mate Lovraka, dok je tema radionice kreativnog pisanja bila Lovrakova "Družba Pere Kvržice".

(Foto: Josip Gregorić)


Galerija slika

U Jastrebarskom otkrivena Mala besplatna knjižnica U Jastrebarskom otkrivena Mala besplatna knjižnica U Jastrebarskom otkrivena Mala besplatna knjižnica U Jastrebarskom otkrivena Mala besplatna knjižnica