°C 29

U Jastrebarskom obilježen Dan Vladka Mačeka

21.07.2022.

Redakcija

Jučer, 20. srpnja, je u Jastrebarskom svečanom sjednicom Gradskoga vijeća obilježen Dan Vladka Mačeka. Prigodom 143. godišnjice njegova rođenja, povjesničar Hrvoje Petrić je održao predavanje „Vladko Maček i Drugi svjetski rat”, a nakon sjednice položeni su vijenci i zapaljeni lampaši ispred njegova spomen-poprsja na mjestu rodne kuće.

- Maček je smatrao da za Hrvatsku treba raditi kompromise, ali ne kompromise koji će prijeći granice onoga što je dobro i očekivano za njezinu slobodu. Mačekove postupke u tadašnje vrijeme treba promatrati kroz četiri stupa na kojima je sagradio čvrstu politiku - miru, pitanju slobode, čovječnosti (humanizmu) i pravicama (pravednom društvu) - rekao je Petrić.

Uvodno je prisutne pozdravio predsjednik Gradskoga vijeća Leon Bastašić, rekavši da se obilježavanjem Dana Vladka Mačeka prijsećamo njegovh ideala demokracije i politike pacifizma. Gradonačelnik Jastrebarskoga, Zvonimir Novosel, izjavio je da je Mačekostavio veliki trag u hrvatskoj povijesti.

- Vodio je mudru, pomirbenu politiku, ali politiku u kojoj su bili jasno izraženi hrvatski nacionalni interesi.

U ime Županije svečanosti je prisustvovala predsjednica Skupštine Martina Glasnović.

- Maček je bio jedan od vođa hrvatskoga naroda 20. stoljeća. Bio je političar koji je 'imao širinu+, razumio problematiku tadašnjih događanja i opasnosti od svjetskih ratnih zbivanja za male narode. Bio je pacifist, mirotvorac i apsolutni protivnik bilo kakvog totalitarnog režima. Hrvatska mu je bila na prvom mjestu, ali ne samo formom, nego sadržajem – rekla je Glasnović.

Obilježavanje Dana Vladka Mačeka završeno je svetom misom u Pastoralnom centru župe sv. Nikole u Jastrebarskom.

 

Foto i tekst: Zagrebačka županija

Galerija slika

U Jastrebarskom obilježen Dan Vladka Mačeka U Jastrebarskom obilježen Dan Vladka Mačeka U Jastrebarskom obilježen Dan Vladka Mačeka U Jastrebarskom obilježen Dan Vladka Mačeka U Jastrebarskom obilježen Dan Vladka Mačeka