°C 11

Tomiju sa srcem: Uključite se u virtualnu humanitarnu utrku za kupnju bicikla bolesnom dječaku

06.04.2021.

Maja Peranić

U svrhu prikupljanja pomoći za kupnju namjenskog bicikla za dječaka Tomislava Ćaletu iz Samobora "Trči sa srcem" , “Pedal with heart”, “BBK Krpelj” i Štoperica.hr organiziraju virtualnu humanitarnu utrku “Tomiju sa srcem”. U virtualnu utrku koja traje od 1. do 18 . travnja još uvijek se stignete uključiti i to putem prijave na portalu Štoperica.hr.

Tomislav Ćaleta je dječak rođen 2010. godine s dijagnozom MECP 2 duplication syndrome, rijetkom bolešću koju karakteriziraju teški intelektualni invaliditet i oslabljene motoričke funkcije. Tomi sada ima 11 godina, motoričke funkcije su mu oslabljene te ima redovite vježbe s fizioterapeutom i ide na rehabilitacijsko plivanje kako bi se poboljšala motorička funkcija mišića.

S 10 godina je dobio i epilepsiju koja je dodatno otežala Tomijevu svakodnevicu. Kao mali dječak volio se voziti biciklom i to ga je činilo jako sretnim. Naime, kako je narastao i povećala mu se kilaža postao je pretežak i previsok za bicikle s košarom te ga majka više nije mogla voziti.

Kod nas u Hrvatskoj ne postoji niti jedna tvrtka koja prodaje namjenske bicikle za djecu s posebnim potrebama, i kada više nije bilo nade da će Tomi više ikada uživati u vožnji biciklom i vjetru u kosi ukazalo se svjetlo na kraju tunela, ističu organizatori ove humanitarne akcije.

-Postoji tvrtka koja može proizvesti električni bicikli koji će biti namijenjen baš za ovu svrhu. Kupovne mogućnosti roditelja su daleko manje od iznosa koliko košta bicikl, stoga pozivamo sve ljude dobre volje i velikog srca koji bi svojim startnim brojem pridonijeli kupovini bicikla. Bicikl mora biti električni, zbog težine djeteta, a radi koje već pri lakšim uzbrdicama postaje izuzetno teško pedaliti. Cijena takvog bicikla hrvatskog proizvođača Viking je 38.312,50 kn, uključujući PDV-naglasili su organizatori.

Stoga će ukupan prihod od startnina za utrku namijeniti direktno na tekući račun majke djeteta, Tanje Ćalete te će se koristiti isključivo u svrhu kupnje bicikla.

Broj računa za uplate startnina: Tanja Ćaleta, HR1724840083200529787

-Eventualni višak sredstava preostao nakon kupnje bicikla usmjerit će se u jednakom omjeru na račun Judo kluba “Profectus” za nabavu i kupnju sprava u svrhu opremanja specijaliziranog parka na otvorenom za djecu s teškoćama u razvoju, te Udruge “Krijesnica” za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima-ističu organizatori.

Što se same utrke tiče u nju se mogu uključiti svi, a pozvani su da između 1. i 18. travnja otrče, prehodaju, isplaninare ili odbicikliraju za Tomija i daruju sa srcem. Fotke vaših aktivnosti, ako ste iz voljni podijeliti, primati će se na mail organizatora Trci.Sa.Srcem@gmail.com. Odabrane fotografije bit će objavljene na Facebook stranici “Trči sa srcem”, te će biti uvrštene na zajednički video utrke po završetku iste.

Sve distance odrađene iznad zadanih u disciplinama slobodno prijavite na mail Trci.Sa.Srcem@gmail.com, te će iste biti javno pohvaljene na stranici utrke.

Svi natjecatelji pozivaju se da prilikom svojih aktivnosti poštuju sve važeće epidemiološke mjere kako ne bi dovodili svoje I zdravlje drugih u rizik.

Discipline su trčanje: 5km (najbrži rezultati u muškoj I ženskoj konkurenciji bit će javno pohvaljeni), hodanje 5km (revijalno, najbrži rezultati se neće isticati), Planinarenje 5km s elevacijom većom od 300 m (najbrži rezultati u muškoj I ženskoj konkurenciji bit će javno pohvaljeni), Bicikliranje: 10 km (najbrži rezultati u muškoj i ženskoj konkurenciji bit će javno pohvaljeni).

Svim natjecateljima bit će dodijeljena digitalna zahvalnica koju će primiti na mail s kojeg su se prijavili na utrku, a zbog preusmjerenja kompletnog fonda prikupljenog od startnina direktno za kupnju namjenskog bicikla neće biti majica, startnih brojeva i medalja.

Startnina je 50 kuna, a prihvaćaju se i veće uplate. Rok za prijave je 16. travnja koji je i rok za uplate.