°C 2

Susretom pjesnika završila je 30. Vrazova Ljubica

10.06.2019.

Romana Šimek

Jedna od subota na početku lipnja je, po tradiciji, dan kada se u Samoboru na Vrazovoj ljubici okupe pjesnici iz cijele Hrvatske, kako bi pročitali svoje nove stihove posvećene ljubavi, ali i svim onim Ljubicama koje nisu pronašle svojega Stanka. Prijepodne 8. lipnja bilo je i ove godine predviđeno za Berbu knjiga, čitanje poznatih pjesama, a upotpunjeno je predstavljanjem ljubavnih haiku uradaka, za koje je natječaj raspisala Gradska knjižnica Samobor te ih izdala u obliku male zbirke naslova Ljubavne ftičice.

Najljepše haikue, među 213 pristiglih od 40 pjesnika, po izboru Jadranke Brnčić, napisali su redom Ljubica Ribić, Štefanija Ludvig i Josip Prudeus, koji su i prigodno novčano nagrađeni. Berbu knjiga uveličala je i ovaj put svojim izvedbama domaća Klapa Poj.

U sklopu programa ovogodišnje Ljubice održana je u Galeriji Prica i edukativna radionica za djecu naziva Stanko Vraz – samoborski Romeo, kao dio projekta ZUM (Znanost i umjetnost za mlade).

Netom prije poslijepodnevnog okupljanja na Ljubičinom grobu pjesnici su posjetili Jožinu sobu u Osnovnoj školi Samobor, gdje ih je dočekao Joža Prudeus, predstavivši ukratko svoju veliku i vrijednu zbirku knjiga, slika i brojnih drugih materijala koje je prikupio tijekom 40 godina rada, a koju je poklonio svojoj školi i svim Samoborcima.

Na Ljubičin grob potom je položeno cvijeće i predstavljena nova ploča s uklesanim stihovima Arsena Dedića:

Stajao sam ispred grada

grad bez vrata

ja bez ključa...

vraćam ti se zato jer je

tvoje tijelo - moja kuća.

(Tvoje tijelo – moja kuća, iz zbirke pjesama Slatka smrt, 1995.).

Četrdesetak okupljenih pjesnika pozdravila je ravnateljica POU-a Jelena Vojvoda, zahvalivši svima koji svih ovih godina dolaze na Ljubicu učinivši je tako velikom i značajnom manifestacijom, te podsjetila na njezine osnivače, Josipa Prudeusa i Nedjeljka Fabrija, kao i dugogodišnjeg voditelja i pjesnika Miroslava Burića, a predstavila je i novu voditeljicu Valentinu Čebušnik Dorotić, koja je, nakon odlaska Vesne Burić u mirovinu, "naslijedila" Ljubicu.

Nazočnima su se obratili i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić i Božica Brkan u ime Društva hrvatskih književnika, izražavajući zadovoljstvo i pohvale organizatorima, ali i želju da se ova istinita priča o Vrazu i Ljubici dodatno brendira i predstavi širom svijeta, jer to kao pravi, povijesno dokumentirani, Romeo i Julija svakako zaslužuju.

U hladu parka iza Samoborskog muzeja pjesnici su potom čitali svoje stihove, uobičajeno abecednim redom, a u znak zahvale svatko je dobio Zbirku hrvatske ljubavne poezije, u kojoj su otisnute sve pjesme s prošlogodišnje Ljubice. Njihove pjesme su popratili mladi samoborski glazbenici Marko Vucković, Martin Srića i Rea Ivanic svojim autorskim skladbama, naravno, ljubavnim.

Tamo ih je pozdravio i predsjednik Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba Darko Šonc, s kojim je već dogovorena daljnja suradnja i promocija manifestacije.

Cjelodnevno druženje hrvatskih pjesnika u našem gradu, iz kojega su i opet zasigurno ponijeli novu "dozu" inspiracije, nastavljeno je do kasnih noćnih sati uz zajedničku večeru u obližnjem restoranu.