°C 27

Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti: Nova akcija održana u Svetoj Nedelji

05.06.2023.

Ivana Ćurić

Uspješno je provedena još jedna preventivno-edukativna akcija u sklopu projekta KardioPRotect, ovoga puta na jezeru Kipišće u Strmcu kraj Svete Nedelje.

Akcija s ciljem prevencije kardiovaskularnih bolesti nosi naziv "KardioPRotect", a provodi je Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije. Projektom su obuhvaćeni preventivni liječnički pregledi u svim gradovima županije, kao i edukativna kampanja na društvenim mrežama i u programima lokalnih radio postaja.

Uz Svetu Nedelju, dosad su javnozdravstvene akcije održane u Velikoj Gorici, Samoboru, Zaprešiću i Dugom Selu. Do kraja ovoga mjeseca bit će organizirane u Vrbovcu - 13. lipnja i u Svetom Ivanu Zelini - 24. lipnja. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika odabrat će se novi termini. U srpnju će se akcije održati u Jastrebarskom i Ivanić-Gradu.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok oboljenja i smrtnosti u svijetu. Nadmašuju čak i maligne bolesti. Godišnje od bolesti srca i krvožilnog sustava umire oko 18 milijuna ljudi.

Kardiovaskularne bolesti obuhvaćaju bolesti srca i srčano-žilnog sustav što u konačnici dovodi do infarkta miokarda (propadanja stanica srčanog mišića uzrokovanog naglim smanjenjem ili potpunim prekidom protoka krvi kroz krvne žile srca). Nadalje, zahvaćaju mozak i moždane arterije te dovode do cerebrovaskularnih bolesti (najraširenija je moždani udar), a zahvaćaju i arterije donjih ekstremiteta što dovodi do okluzivne bolesti perifernih arterija (začepljenja ili sužavanja arterija u nogama).

U podlozi kardiovaskularnih bolesti je ateroskleroza - nakupljanje lošeg kolesterola u stijenci krvnih žila, što dovodi do suženja arterija, odnosno smanjenja dotoka krvi do organa i njihova oštećenja.

(Zagrebačka županija)

Galerija slika

Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti: Nova akcija održana u Svetoj Nedelji Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti: Nova akcija održana u Svetoj Nedelji Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti: Nova akcija održana u Svetoj Nedelji Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti: Nova akcija održana u Svetoj Nedelji