°C 23

Singrlice tradicionalnu glazbu obojale jazzom

21.02.2017.

majai

Ženski vokalni ansambl Singrlice u ponedjeljak, 27. veljače, predstavit će svoj novi album naziva "Ajde cure u..." koji je nominiran za nagradu Porin u kategoriji najboljih etno albuma. Uoči njegove promocije koja će se održati u studiju Zvonimir Bajsić na HRT-u, porazgovarali smo sa Singrlicama i njihovim voditeljem Tomislavom Jozićem.

Utorak je na večer i u dvorani Muzičke škole "Ferdo Livadić", u Samoboru, počinje proba Singrlica. Djevojke se okupljaju i najprije razgovaraju o budućim planovima, ali i o skorašnjoj promociji svog novog albuma "Ajde cure u..."


Za promociju se spremaju češćim probama, a presretne su, kažu, što su studio Bajsić uspjele napuniti do posljednjeg mjesta.

-Spremamo se nešto češćim probama nego do sada, imamo i dva benda, novi bend koji će svirati stvari s novog albuma i naš stari koji je bio na dosadašnjim koncertima. Dižemo atmosferu, trudimo se da budemo što veselije i razigranije i da publici budemo što zanimljivije – kaže nam Maja Baltić, jedna od Singrlica.

Djevojke već deset godina spaja ljubav prema glazbi i hrvatskom folkloru koji svojim izvedbama tradicionalnih narodnih pjesama, u modernim aranžmanima, nastoje približiti što široj publici.

-Mi smo od malena u folkloru i to prolazimo kroz život. A ovo što nam je dozvoljeno da sudjelujemo i sukreiramo ovaj suvremeni dio, je potaknuto željom da se to približi čovjeku koji nije navikao slušati folklornu pjesmu, resko pjevanje, da mu se to približi na njemu poznatiji način – kaže nam Singrlica Danijela Jurac.

U novom "jazz ruhu"

Nakon uspješna dva albuma, Singrlice će svojoj vjernoj publici, ali i novim obožavateljima predstaviti i treći s kojim će se pojaviti u nešto drugačijem izdanju nego dosad. Naime, novim albumom Singrlice su uplovile u vode jazz glazbe. Njihov voditelj Tomislav Jozić objašnjava da je do promjena došlo zbog želje da se publici pruži nešto novo i svježe.

- Novi album je različit od prva dva po tematici, radi se o jazz-u. A pogotovo što je aranžman radio poznati jazz glazbenik Igor Geržina, pa su aranžmani drugačiji i svježiji nego na prva dva albuma na kojima se ponavljaju. To je moj rukopis, pa bi tako vjerojatno bilo i s trećim albumom. Zato smo odlučili da napravimo nešto novo, što je dobra odluka. Da album malo drugačije diše nego prva dva – objašnjava Jozić.


Tradicijsku glazbu približiti ljudima

Na albumu se tako nalazi deset pjesama iz različitih krajeva Hrvatske. Riječ je o jazz obradama tradicionalnih pjesama iz Pokuplja, Posavine, Turopolja, Međimurja, Podravine... Glazba je to koju Singrlice njeguju već više od deset godina s ciljem da se, na moderan način, široj publici približi bogata glazbena baština Hrvatske, koja je nažalost danas na začelju interesa.

-Folklorna glazba kod nas je na začelju interesa i na začelju urednika u medijima, a etno je još izvedenica te glazbe koja je još dalje na margini interesa urednika i publike. Ja sam upravo zato prišao tom načinu obrađivanja narodnih pjesama da upravo tu glazbu približim ljudima koji ne znaju za te pjesme, a koje su odlične. Da prevarim uho i "zamotam ih u celofan" kak se kaže. I približim današnjoj publici – kaže Tomislav Jozić.

Uspjeh ovog vokalnog sastava dokazuje njihov dugogodišnji kontinuitet rada te priznanja kao što je osvojena nagrada Porin 2011. godine za najbolji etno album te još tri nominacije za spomenutu nagradu uključujući i posljednju ovogodišnju.

Ne preostaje nam drugo nego poželjeti im da osvoje i svog drugog Porina i uživati u glazbi koju stvaraju. Njihov koncert iz Studija Bajsić možete uživo pratiti na Radio Sljemenu, 27. veljače, od 20,30 sati.