°C 21

Samobor: Besplatne vježbe za osobe treće životnje dobi

10.09.2019.

Romana Šimek

Udruga Joga u svakodnevnom životu u partnerstvu sa Samoborskim sportskim savezom i Udrugom umirovljenika grada Samobora, nakon ljetne stanke, ponovno započinje besplatne vježbe joge za naše sugrađane treće životne dobi.

Vježbe se održavaju svake subote od 9 do 10 sati u prostoru Udruge umirovljenika grada Samobora, na adresi Kompareova ulica 5.

-Dobrodošli su svi stariji sugrađani, trebaju ponijeti dobru volju i podlošku (karimat) za vježbanje. Započinjemo već ove subote 14. rujna- poručili su oragnizatori.

Više informacija na mobitel: 095/5306268 (gđa Ksenija)

 

 

Donosimo šest glavnih dobrobiti joge za osobe treće životne dobi:

 

Joga poboljšava ravnotežu i stabilnost

Mnogi položaji u jogi se fokusiraju na ravnotežu i stabilnost što je iznimno važno kako starimo. Jačavanje mišića i poboljšanje ravnoteže prevenira mogućnost pada što može zabrinjavati starije osobe.

Ne samo da prevenira padove, nego snaga i stabilnost pomažu seniorima da se brže oporave ukoliko dođe do pada.

 

Joga poboljšava fleksibilnost i zdravlje zglobova

Ukoliko tražite nježnu vježbu koja povećava fleksibilnost joga je sjajna opcija. Vježbe fleksibilnosti koje pruža joga su sjajne ako su vaši zglobovi bolni i ukočeni. Istraživanje o efikasnosti joge za liječenje osteoartritisa kod starijih žena pokazalo je da pruža terapeutske učinke.

Lagani pokreti mogu opustiti i oblikovati mišiće što može prevenirati razne ozljede.

 

Joga poboljšava disanje

S godinama dolazi do respiratornih ograničenja i smanjenja tolerancije na fizički napor. Sve što smanjuje dotok kisika u respiratorni sustav može imati negativne učinke na tijelo i um. Nedavna studija je pokazala da je program joge u trajanju od dvanaest tjedana značajno poboljšao respiratornu funkciju kod starijih žena.

Disanje je temelj života. Ljudi mogu biti tjednima bez hrane, ali ne mogu više od nekoliko minuta bez zraka, stoga je joga odlična ideja da vaš respiratorni sustav bude u sjajnoj formi cijeli život.

 

Joga smanjuje visoki krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak može voditi do razvoja kardiovaskularnih bolesti i to je drugi vodeći uzrok bolesti bubrega u SAD-u. Nedavna istraživanja su pokazala da joga smanjuje oksidativni stres kod starijih osoba. Oksidativni stres je jedan od osnovnih uzoraka visokog krvnog tlaka i, posebno za seniore, rizični faktor za srčane udare.

 

Joga smanjuje anksioznost

Satovi joge su mirni i restorativni, opuštaju tijelo i um, što je posebno važno za seniore. Kada se joga redovito prakticira mogu se smanjiti reakcije ‘bori se ili bježi‘ našeg simpatetičkog živčanog sustava što može biti uzrok raznim upalama i nemirnom tijelu i umu.

Praksa joge fokusira se na dah i spore pokrete što može aktivirati parasimpatički živčani sustav zadužen za smanjenje nusprodukta stresa i osjećaja anksioznosti.

 

Joga potiče svjesnost

S obzirom da je joga fokusirana na dah i slušanje svoga tijela, dodana dobrobit je širenje svjesnosti o sebi.

Kada prakticirate jogu postajete svjesniji ne samo svoga tijela, nego i svojih misli i osjećaja, a postat ćete povezaniji i svjesniji svoga okoliša, zajednice i svijeta oko sebe.