°C 28

Rijedak meteorološki fenomen i komet Neowise na nebu iznad nas

09.07.2020.

Ivana Ćurić

Nedjelju navečer većini Hrvata obilježili su izborni rezultati, no s druge strane oni čije su oči bile uprte u nebo umjesto u ekrane mogli su uživati u ljepoti rijetkog meteorološkog fenomena.

Riječ je o noktilucentnim oblacima koji su iznimno rijetka pojava u Hrvatskoj, ili su to barem do sada bili. Kako im ime kaže riječ je o svjetlećem noćnom oblaku, najvišem na Zemlji koji se pojavljuje u ljetnim mjesecima, ali obično u područjima visoke zemljopisne širine i to na 76 do 85 km visine. Uočljivi su kada sunce zađe ispod horizonta, ali njegovu svjetlost još reflektiraju ovi visoki oblaci. Pretpostavlja se da se sastoji od ledenih kristala, vulkanskog pepela ili meteorske prašine. Oblaci su zlatne ili crvenosmeđe boje blizu horizonta, a više na nebu boja im je plavobijele, povremeno i grimizne boje.  Svojim objektivom iznad Velike Gorice ovu pojavu 5. srpnja zabilježio je Vedran Vrhovac iz Novog Čiča dodavši kako je riječ o oblacima koji se nalaze negdje na jugu Češke, a zbog svoje visine vidljivi su iz naših krajeva. No , to nije jedino što je ovaj zaljubljenik u astronomiju i meteorologiju zabilježio.

-Jutros me dočekao prizor kakav se vidi jednom u x godina: na jutarnjem nebu sjajan komet, koji se vidi golim okom, ali ne samo to, već je taj komet ukopan u noktilucentne oblake, koji su sami po sebi rijetka pojava na našim prostorima-rekao je Vedran objavivši jučer svoju fotografiju na društvenim mrežama.

Riječ je o kometu C/2020 F3 (Neowise), a fotografirao ga je iz Kušanca kraj Velike Gorice rano ujutro između 3:40 i 4:10 sati. Uživanje u ljepotama na noćnom nebu potaknulo ga je da ponovi "lov na komet" i dan kasnije, pa je potražio bolju lokaciju, ovoga puta u Kravarskom.

-I narednih dana možete uočiti ovaj komet golim okom na noćnom nebu, posebno u sitnim jutarnjim satima u smjeru sjeveroistoka, ali će polako gubiti na sjaju, no možete si pomoći dalekozorom. Noktilucentni oblaci su s druge strane nepredvidivi, pa možda ih još možete uloviti, a možda i ne- poručio je Vrhovac našim čitateljima koje će ove pojave na nebu iznad nas zanimati.

 

(foto: V.Vrhovac)

Galerija slika

Rijedak meteorološki fenomen i komet Neowise na nebu iznad nas Rijedak meteorološki fenomen i komet Neowise na nebu iznad nas Rijedak meteorološki fenomen i komet Neowise na nebu iznad nas Rijedak meteorološki fenomen i komet Neowise na nebu iznad nas Rijedak meteorološki fenomen i komet Neowise na nebu iznad nas