°C 24

Prvi GEEK Con: Velika Gorica ovog vikenda bit će raj za ljubitelje geek kulture i zabave!

30.01.2024.

Ivana Ćurić

U Fašničkoj republici turopoljskoj uvijek je nešto novo, pa tako ovog tjedna, 3. i 4. veljače, u Velikoj Gorici održat će se Geek Con cosplay natjecanje i Festival znanstvene fantastike u kojem će moći uživati mali i veliki.

U suradnji GEEK Cluba i Turističke Zajednice grada Velike Gorice, moći ćete ovog vikenda posjetiti festival znanstvene fantastike pod nazivom "GEEK Con".  Ovo je sjajna prilika za ljubitelje “Gospodara prstenova”, “Ratova zvijezda” ili Marvela da provedu vikend u uzbudljivom okruženju geek kulture i zabave. Sudionici mogu očekivati širok spektar sadržaja - od natjecanja za cosplay do panela/radionica o posljednjim novostima iz pop kulture, znanosti i VFX-a, no brojne su i druge atrakcije koje festival donosi!

Što je COSPLAY i zašto ga morate vidjeti uživo?

U sklopu festivala za ljubitelje znanstvene fantastike koji će obuhvatiti razni gejmnig sadržaj, velik naglasak stavlja se i na natjecanje u Cosplayju koje će zasigurno biti interesantno i za vaše najmlađe.

Vaši omiljeni likovi iz video-igara posjetit će Veliku Goricu

Cosplay (kontrakcija engleskih riječi costume play) je hobi u kojem sudionici zvani cosplayeri nose kostime i modne dodatke kako bi utjelovili određeni lik, no što to znači za Veliku Goricu? To znači da će se i veliki i mali ljubitelji video-igara moći družiti i fotografirati sa svojim najdražim likovima iz video-igrica! Napravite dobru fotku i podružite se uživo s video-likovima za koje ste mislili da ćete vidjeti samo u igricama i filmovima kao što su “Ratovi zvijezda”, “Gospodar prstenova”, “LOL-a” i slično!

Natjecanje u Cosplayju koje ćete ovog vikenda imati priliku vidjeti u Velikoj Gorici najveće je dosadašnje natjecanje u regiji, stoga svakako preporučamo da dođete i pogledate ove “profesionalne maškare”.

Nevjerojatno dobar gaming sadržaj nikada bliže vašim malim (i velikim) gamerima

Neizostavan dio festivala kojem je Velika Gorica po prvi put domaćin je igranje video igara na brojnim PlayStation 5 konzola te VR uređajima koji će vam dati priliku da “zaronite” u igricu i osjećate se kao da se oživjeli glavnog lika igrice - upravljajte svojim rukama, osjetite podražaje, koračajte u video-igrama i oživite igrača u sebi.

Zaigrajte Dungeons & Dragons te poslušajte tematsku radionicu

Najpoznatija društvena igra na svijetu, koja brojni milijunske obožavatelje diljem svijeta, moći će se igrati ovog vikenda na GEEK Conu, a zaigrati je mogu i vaši mališani, no i veliki posjetitelji festivala, već dobro upoznati s igrom. Na festivalu će sudjelovati dvije udruge koje će tijekom dana voditi D&D radionice u kojima će posjetitelji učiti o igri te kako je dobro igrati.

Gostovanje učenika RTC Tehničke škole Sisak

GEEK Con ugostit će učenike iz susjedne Sisačko-moslavačke županije jer nam u Veliku Goricu dolaze učenici Regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Sisak. Učenici će na festival donijeti svoja računala na kojima će predstaviti video-igre koje su sami kreirali, a uz to predstavit će svoj smjer obrazovanja i udžbenike.

Dolazi i Inkubator “Pismo” Novska - prvi hrvatski gaming inkubator

Prvi gaming inkubator u Hrvatskoj, koji je fokusiran na sektore metalne industrije i industrije razvoja video igara, također će biti jedna od atrakcija na GEEK Conu ovog vikenda. Ispred Inkubatora u Velikoj Gorici, vođenjem radionice, gostovat će Dominik Cvetkovski koji se bavi razvojem igara već više od 15 godina. Dominik je bio glavni stručnjak za edukaciju u PISMO Inkubatoru za Unity, gdje je u žargonu nazvan "prvim gamerom Novske".

Osim toga, Dominik 2019. godine osniva game development tvrtku ANIQ, osnivač je Hrvatske udruge izrađivača videoigara, a također je i član upravnog odbora Croatian Game Developer Alliance. Organizirao je već četiri global game-jama te se bavio i raznim drugim natjecanjima poput "Razvoj softvera" i sličnih događaja, a dobitnik je i mnogih nagrada i pohvala u IT industriji!

Još uvijek se premišljate? Nemojte, samo dođite!

Svim posjetiteljima i zainteresiranima, organizatori iz GEEK Cluba također šalju korisnu informaciju o lokaciji i rasporedu održavanja. Sam festival GEEK Con bit će u OŠ Eugena Kumičića, a u šatoru ispred OŠ Eugena Kumičića bit će gaming zona GEEK Con-a. Sve detalje ovog nevjerojatnog festivala možete pronaći na sljedećem linku: https://core-event.co/events/geek-con-2425/.

Ulaz na festival je besplatan za djecu do 14 godina, dok za odrasle iznosi 5 eura.