°C 22

Predstavljen novi koncept manifestacije Dani Jelačića

07.10.2019.

Romana Šimek

U Vršilnici Novih dvora Jelačićevih u Zaprešiću predstavljen je program ovogodišnjeg izdanja manifestacije Dani Jelačića te njen novi središnji program - 'Trenutak uspomene s banom'.

Radi se o interaktivnoj predstavi u zabavno-tematskom Jelačić vlaku koji sve posjetitelje s Glavnog zagrebačkog kolodvora vraća u prošlost; u davnu 1849. na imanje bana Josipa Jelačića.

-Dani Jelačića održavaju se već 24 godine tradicionalno u listopadu, mjesecu u kojem je rođen sam ban Josip Jelačić, a upravo na njegov rođendan, 16. listopada, Grad Zaprešić obilježava Dan grada- podsjetio je gradonačelnik Željko Turk koji je pozdravio sve okupljene i istaknuo kako ga veseli novi program kojim će Zaprešićanke i Zaprešićani obilježiti rođendan svoga grada.

Kroz desetodnevni program svi će posjetitelji moći uživati u raznolikom sadržaju: koncertima popularnih domaćih izvođača, večerima poezije, plesa i pjesme zaprešićkih KUD - ova, vođenim dnevnim i noćnim turama po Novim dvorima, atraktivnim radionicama i aktivnostima za najmlađe, gastro kutku i drugim sadržajima koji sve posjetitelje čekaju na dvije glavne lokacije; u Novim dvorima i na Trgu Ivana Pavla II.

-Po prvi put Jelačićevim danima dodajemo turističku komponentu; manifestacija će trajati deset dana, a program će biti prožet odabranim i kvalitetnim sadržajem. Cilj nam je ovom manifestacijom ispričati priču o Jelačiću, kao jednoj od najvažnijih osoba hrvatske povijesti, oživjeti povijesni prostor Novih dvora u kojem je ban živio i u kojem se nalazi njegova grobnica te privući turiste uz bogat kulturno - zabavno - obrazovni program, kako bi upoznali Zaprešić - istaknuo je direktor Turističke zajednice grada Zaprešića Toni Ganjto.

Čast da otvori ovogodišnju manifestaciju pripala je kralju zabave, popularnom Joletu, koji će nastupiti na trgu, a uz njega, Zapreščani će ove jeseni uživati i u koncertima Mije Dimšić i popularnog zbora A.K.A. Cresendo koji će svirati u prekrasnom ambijentu Novih dvora, dok će u crkvi sv. Ivana Krstitelja tradicionalno nastupiti Zagrebačka filharmonija te Sandra Bagarić i Đani Stipaničev. Manifestaciju će zatvoriti grupa Magazin nakon obiteljskog dana šetnici.

Središnji program Jelačićevih dana bit će 12. i 13. listopada u Novim dvorima koji se to prigodom pretvaraju u malu Jelačićevu bajku.

-Dani Jelačića moraju biti moderna manifestacija koja slavi povijest, tradiciju i lik bana Jelačića, a koju ćemo u sljedećih pet godina pozicionirati kao jednu od najprepoznatljivijih manifestacija središnjeg dijela Hrvatske. Istovremeno, ona je odraz karaktera zaprešićkog kraja, ali i turistički proizvod koji na najbolji mogući način prezentira našu turističku ponudu- rekao je direktor TZ grada Zaprešića Toni Ganjto.

-Povijesno bogatstvo Novih dvora Jelačićevih koji se nalaze nadomak Zagreba treba pozicionirati kao jedno od središnjih mjesta hrvatske povijesti i upravo Danima Jelačića želimo osvijestiti koliko je važno ne zaboraviti ostavštinu bana Josipa Jelačića. Pametni i kreativni turizam mora biti temelj našeg uspješnog razvoja koji ćemo implementirati kroz platformu novih doživljaja zaprešićkog kraja, ali i integriranog upravljanja destinacijom kao zalog stručnog i dobro usmjerenog razvoja destinacije- zaključio je Toni Ganjto, direktor TZ grada Zaprešića.

Cjelokupni program možete pogledati na www.visitzapresic.hr. Vidimo se na Danima Jelačića od 11. do 20. listopada!