°C 0

Poštujte naše znakove za sigurnost 3000 školaraca Zagrebačke županije koji sutra kreću u školu

06.09.2020.

Maja Peranić

Na početku svake školske godine, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja provodi edukativno-promidžbenu akciju „Poštujte naše znakove“ s ciljem zaštite djece u prometu.

Na području Policijske uprave zagrebačke u prvih osam mjeseci 2020. godine, djeca su sudjelovala u ukupno u 267 prometnih nesreća (u istom periodu 2019.g. - 251) u kojima je jedno dijete smrtno stradalo kao i 2019. godine. Ukupno je ozlijeđeno 86 djece (130), što je za 33,8% manje, od kojih 14 vozača (14), 54 putnika (79) i 18 pješaka (37).

-U 2020. godini poginulo je jedno dijete- vozač mopeda, teške ozljede zadobilo je 12 djece (4 vozač, 3 putnik i 5 pješaka), a lakše 74 djece (10 vozača, 51 putnika i 13 pješaka. Bilježimo povećanje broja nesreća u kojima su sudjelovala djeca za 6,4% (2020. – 267 / 2019. -251), 2020. godine poginulo je jedno dijete je kao vozač mopeda i 2019. godine poginulo je jedno dijete pješak, smanjenje ukupnog broja ozlijeđene djece za 33,8% (86/130) - podaci su koje je iznijela policija.

Na području Policijske uprave zagrebačke, odnosno Grada Zagreba i Zagrebačke županije u preko 170 osnovnih škola u prvi razred kreće oko 11.200 učenika, od kojih oko 8.200 u Gradu Zagrebu, a 3.000 u Zagrebačkoj županiji. U rujnu će stoga nadzor prometa u zonama osnovnih škola policiji biti prioritet.

-Promet ćemo nadzirati s maksimalnim brojem policajaca i pripadnika prometne jedinice mladeži. Tijekom rujna, svakoga dana, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano će se operativno-preventivno nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole. Temeljna zadaća policijskih službenika, koji će obavljati nadzor nad odvijanjem prometa, a po potrebi i upravljati prometom je omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika. Također će poduzimati sve zakonom propisane mjere prema nediscipliniranim vozačima, odnosno prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu. Jednako tako, policijski službenici će sankcionirati i sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola. Pojačano će se kontrolirati brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škola radi represivnog djelovanja na vozače koji ne poštuju ograničenja brzine, u vrijeme trajanja akcije u zonama škola radit će i pripadnici prometne jedinice mladeži. Njihova zadaća je da u vrijeme dolaska i odlaska djece upravljaju prometom pješaka na jednom pješačkom prijelazu u blizini škole. U ostalom vremenu upozoravat će vozače koji nepropisno parkiraju vozila, u školama u kojima su oformljene na obilježenim pješačkim prijelazima radit će i pripadnici školskih prometnih jedinica-istaknuli su iz policije.

Policija će samostalno, ali i u suradnji s Inspekcijom cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture provoditi nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske već niz godina poduzima razne preventivno-represivne mjere i provodi aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu. Svakako najpoznatija od ovih aktivnosti jest akcija „Poštujte naše znakove“, koja se u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja kontinuirano provodi još od 1995. godine. Upravo zahvaljujući spomenutoj akciji, broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od tada znatno smanjio.

Aktivnosti policije uoči početka školske godine

Početkom nove školske godine 2020./2021. u kojoj je u prve razrede osnovnih škola na području Republike Hrvatske upisano oko 40.000 djece, što znači toliko novih svakodnevnih sudionika u prometu, u sklopu strateških aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa i temeljem godišnjih planova rada, policija je zajedno s predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nadležnim za promet te poduzećima nadležnim za održavanje prometnica obavila pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini škola te je zahtijevano otklanjanje uočenih nedostataka.

Broj i način provođenja policijskih aktivnosti bit će usklađen s aktualnim epidemiološkim situacijama kako na nacionalnoj tako i na lokalnim razinama. Također, posjete školama bit će realizirane isključivo u izravnim dogovorima s ravnateljima.

Policajci i policajke u školama

Tijekom mjeseca rujna, policijski službenici održat će na adekvatan način i dogovoreno vrijeme kratka predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavati djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, prilikom čega će se učenicima podijeliti prigodni promidžbeni materijal – reflektirajući prsluci.

Policijski službenici će biti nazočni prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima u kratkom izlaganju izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.

Dodatne informacije vezane uz akciju, ali i savjete roditeljima, djeci te vozačima možete pronaći ovdje.

(izvor: PUZ)