°C 5

Popularno Vincekovo u skromnom izdanju: Nema muzike ni okupljanja, no tradicija se ne zapušta!

22.01.2021.

Petar Brnada

Blagdan je sv. Vinka, jednog od najvećih zaštitnika vinara i vinograda. Iz Zagrebačke županije javljaju da se popularno „Vincekovo“ ove godine zbog pandemije neće obilježiti tradicionalnim proslavama u vinogradima.

No, sasvim je sigurno da će mnogi vinari obići svoje vinograde i u najužem krugu zaliti koji trs vinom, darivati ga domaćom kobasicom ili špekom, odrezati prve rozgve s reznika te ih ponijeti kući kako bi im, nakon dva-tri tjedna u peharčeku s vodom, na toplom, propupale i pokazale kakav bi mogao biti ovogodišnji urod grožđa.

-Iz godine u godinu sve više naših vinara hobista postaje vinarima profesionalcima koji od svojih vina i podruma stvaraju kvalitetan gospodarski i turistički proizvod. Na tom putu svesrdno im pomaže Zagrebačka županija putem potpora za nabavu opreme, proizvodnju i čuvanje vina te njegovo stavljanje na tržište. Novi natječaj za tu namjenu je u pripremi i naši vinari, kao i svi poljoprivrednici i ove godine mogu računati na potpore Zagrebačke županije kako bi unaprijedili proizvodnju i uzgoj kojima se bave- poručio je vinarima župan Stjepan Kožić.

Blagdan svetog Vinka, odnosno Vincekovo, turopoljski vinari i vinogradari okupljeni u udrugu Grozd ove će godine proslaviti u vrlo skromnom izdanju.

Pandemija koronavirusa koja nas prati već gotovo godinu dana utjecat će i na veselo i jedinstveno okupljanje u Vukomeričkim goricama kojim se tradicionalno obilježava početak nove vinogradarske godine. Iz Grozda tako najavljuju da će umjesto dosadašnjih stotinjak uzvanika, ceremoniji nazočiti svega desetak vinogradara i vinara.

-Vincekovo će se ove godine održati u skladu s propisanim i važećim epidemiološkim mjerama. Na Vincekovo zapravo počinje nova vinogradarska godina za koju se nadamo da će biti bolja nego protekle jer su nas pogodile i tuča i mraz. Ceremonija će biti samo za članove upravnog i nadzornog odbora, odnosno za nas desetak, dok je Vincekovo prošle godine okupilo i preko stotinu uzvanika- rekao nam je predsjednik Udruge Grozd, Vlado Mikulčić, naglasivši da će se sve one koji bi eventualno htjeli svratiti na ceremoniju i čašu vina, morati vratiti kući.

Sveti Vinko prvi je zapovjedni svetac za vinogradare od njih ukupno petero. Vrijeme je to kada se vinogradari prvi puta upućuju u svoje vinograde da simbolično orežu svoj trsek kako bi kroz nekoliko tjedana mogli procijeniti kakva ih godina očekuje.

-Vinogradar prvo kiti trsek sa kobasicama i špekom da bi grožđe bilo zdravo i da bi dobro rodilo, i zatim nekoliko šiba stavi u posudu sa vodom i u toplu prostoriju te nakon 2-3 tjedna na temelju puštenih pupova on može procijeniti kakva će biti nova vinogradarska godina- ponovio nam je Vlado proceduru.

Nada se da će već ono iduće Vincekovo moći dočekati u starom izdanju, s puno više prijatelja, pjesme i veselja, a i da će vinogradarska godina biti bolja.

-Vincekovom počinje nova vinogradarska godina koja će, nadam se, biti bolja nego protekla s obzirom na tuču i mraz- poručio je predsjednik Mikulčić, a mi možemo dodati samo to da se nadamo da će i svima nama biti bolja i lagodnija te da će ova tmurna vremena uskoro biti iza nas.