°C -1

Ogranak seljačke sloge Buševec neprekidno djeluje cijelo stoljeće

28.12.2020.

Ivana Ćurić

Društvena događanja kroz godinu u Turopolju su nezamisliva bez Ogranka seljačke sloge Buševec. Ovo društvo nositelj je raznih manifestacija u turopoljskom kraju među kojima se posebno ističe Ivanje u Buševcu koje nažalost nismo imali priliku doživjeti ove godine zbog pandemije koronavirusa. No, ni taj virus, ni ništa drugo, nije prekinulo rad ovog društva koje kontinuirano dijeluje već cijelo stoljeće.

O proslavi koja tek slijedi, željama i planovima više nam je rekao predsjednik OSS-a Buševec Nenad Rožić.

-Nažalost nismo odradili godinu kako smo planirali. Trebala je ovo biti slavljenička 100. godina našeg Ogranka, počevši od proljeća kada smo 19. travnja planirali slavljenički cjelovečernji koncert svih generacija OSS-a Buševec. Zbog dobro znane situacije morali smo ga odgoditi, sve je već bilo spremno, sve ekipe su bile u niskom startu, ali situacija s pandemijom „omela“ je planove-započeo je naš razgovor Nenad Rožić, predsjednik OSS-a Buševec.

Pripreme za jubilarnu godinu kontinuiranog rada buševačkih čuvara narodne baštine krenule su prije gotovo dvije godine, a intenzivno početkom 2019. Nažalost, trud i ljubav koji su uložili u pripremu slavljeničkog programa kroz ciJelu 2020. zbog svima znanih razloga nismo imali prilike doživjeti kako priliči.

-Nakon koncerta u travnju, odgodili smo i Dječje igre, Turopoljsku svadbu koju smo trebali prikazati na Ivanju u Buševcu, svečanu sjednicu također, Dane smijeha, pa i tradicionalni božićni koncert na koncu ove godine…-dodaje Rožić.

 

Uz sve planove koje su s nestrpljenjem iščekivali odgođen je i odlazak u Rusiju na šestu Svjetsku folklorijadu u Ufiju gdje su trebali predstavljati Hrvatsku.

-Vjerujemo da će iduće godine biti kako spada i kako ćemo nastupiti u Rusiji. Pripremili smo uz pomoć sponzora kojima se zahvaljujemo i uz pomoć Grada majice i trenirke za folklorijadu i povodom sto godina rada, no one za sada čekaju neka bolja vremena-kaže naš sugovornik.

Vježbala se nova koreografija, postavljeni "Turopoljski mladečki"

Iako su glavne aktivnosti morale biti otkazane to ne znači da su ogrankaši cijelu godinu presjedili prekriženih ruku, dapače.

-Uspjeli smo uvježbati novu koreografiju, to su pjesme i plesovi Hrvata u Mađarskoj, Podravina,, riječ je o dosta zahtjevnoj koreografiji. Početkom godine predstavili smo se u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“. Probe su krenule u svibnju čim se situacija malo smirila i kad god su mogućnosti to dozvoljavale nastavili smo s probama pod epidemiološkim mjerama. Nastupili smo i u Zagrebu povodom 100 godina seljačke sloge što je opet događaj vezan uz nas s obzirom na to da cijelo stoljeće radimo u kontinuitetu, bez prekida-ističe Rožić.

Od svih planova održan je festival tradicijskih glazbala, ove godine bez inozemnih gostiju i pune dvorane, ali s puno inozemnih instrumenata i na visokom na nivou što će OSS uskoro predstaviti objavom CD-a s ovog događaja. Održana je Smotra kazališnih amatera Zagrebačke županije, na kojoj su sudjelovale četiri grupe, a samoborski PAX-ovci plasirali su se na državno.

 

Kako bi se barem na neki način obilježila ova godina na Trgu seljačke sloge postavljena je drvena skulptura „Turopoljski mladečki“.

-Ona je posvećena 100. obljetnici ogranka i predstavljena kao zaštitni znak našeg mjesta, društva, ali i cijelog turopoljskog kraja. Izdali su i knjigu pjesama Stjepana Detelića Banskog „Turopolje plemenito“, dramska grupa uvježbava novu predstavu pod nazivom „Prodani dedek“, a ono što nam slijedi je nova monografija koja će izaći nakon proslave obljetnice-ističe Rožić.

U etno-zadruzi kompletno su obnovljeni dijelovi čardaka, pa će uskoro ovo etno imanje biti na raspolaganju za razne manifestacije.

-Otkupili smo dosta nošnji, nabavili smo dosta opreme, bila je prilika da se tome posvetimo, u fundusu imamo 12 kompleta nošnji iz svih krajeva lijepe naše, stalno se nabavljaju nove, to je ono što društvo mora imati ako želi kontinuirano i kvalitetno raditi. Uz to, probe imamo kad god uhvatimo priliku jer moramo biti u kondiciji i spremni odraditi cjelovečernji koncert čim će situacija to dopuštati-kaže predsjednik Ogranka, a za novogodišnju želju ističe želja je proslaviti s publikom veliki jubilej.

-Proslava s publikom i da nastavimo uređivati Buševec na najbolji način preko sadašnji i budućih projekata kako bi postao pravo kulturno-turističko mjesto u skoroj budućnosti, interesantno posjetiteljima. Zahvaljujem se svima koji su dali doprinos u ovoj zahtjevnoj godini, poznavajući svoje članove vjerujem da svi skupa čekamo da se vratimo normalnom radu, šteta bi bila ne pokazati sve što smo uvježbali širem gledateljstvo i ne obilježiti ovako važnu obljetnicu za kulturni amaterizam, jer rijetko koje društvo obilježi 100 godina kontinuiranog rada kao što je to uspio OSS Buševec.

 

Prvi EU projekt u Buševcu

Uspjeli su u ovoj nezahvalnoj godini dovesti prvi EU projekt u svoje mjesto. To je Buš-eko projekt vrijedan 2 milijuna kuna uz pomoć kojeg će se revitalizirati Društveni dom u Buševcu, razvijati energetski,kulturni i održiv razvoj Buševca, provoditi istraživanja o energetskoj neovisnosti mjesta, educirati djecu i mlade te nastavno i pedagoškog osoblja u lokalnoj zajednici kako bi se omogućilo daljnje prenošenje znanja i stvaranje osviještenih "budućih generacija".

A budućnost nije upitna. Danas OSS Buševec broji 400 članova, od toga 200-tinjak aktivnih, imaju četiri dječje plesne grupe, jednu tamburašku, plesnu, dramsku, etno-sekciju…

-To je tradicija koju usađujemo djeci od malih nogu, svi koji su jednom bili naši članovi, učlane djecu čim se rode i ta djeca se odgajaju generacijski kroz ogranak i jako smo otvoreni i k nama dolaze iz drugih mjesta iz okolice što je bogatstvo koje održava ovu kulturu i tradiciju za dalje, uz to i kvalitetni vrhunski voditelji našim grupama te nastupi na kojima možemo to pokazati ključ su uspjeha-zaključio je Nenad Rožić naš razgovor, a mi im samo možemo poželjeti što više nastupa u sljedećih sto godina.

Galerija slika

Ogranak seljačke sloge Buševec neprekidno djeluje cijelo stoljeće Ogranak seljačke sloge Buševec neprekidno djeluje cijelo stoljeće Ogranak seljačke sloge Buševec neprekidno djeluje cijelo stoljeće Ogranak seljačke sloge Buševec neprekidno djeluje cijelo stoljeće Ogranak seljačke sloge Buševec neprekidno djeluje cijelo stoljeće Ogranak seljačke sloge Buševec neprekidno djeluje cijelo stoljeće Ogranak seljačke sloge Buševec neprekidno djeluje cijelo stoljeće Ogranak seljačke sloge Buševec neprekidno djeluje cijelo stoljeće Ogranak seljačke sloge Buševec neprekidno djeluje cijelo stoljeće Ogranak seljačke sloge Buševec neprekidno djeluje cijelo stoljeće Ogranak seljačke sloge Buševec neprekidno djeluje cijelo stoljeće Ogranak seljačke sloge Buševec neprekidno djeluje cijelo stoljeće Ogranak seljačke sloge Buševec neprekidno djeluje cijelo stoljeće