°C 20

'Odmor nikad bliže': Novi turistički projekt naše županije

18.05.2020.

Redakcija

Sve razvijenija i kvalitetnija vinska scena jedan je od glavnih turističkih, ali i gospodarstvenih aduta Zagrebačke županije. Upravo kroz etno-gastro turističke sadržaje Turistička zajednica Zagrebačke županije vidi svoju priliku u pozicioniranju kao idealne vikend destinacije za stanovnike zelenog zagrebačkog prstena koji je idealan za bijeg iz gradske gužve i stresa, a istovremeno nudi puno kvalitetnih sadržaja.

Inače, vinogradi naše županije pripadaju vinskoj regiji Bregovita Hrvatska. Pet vinogorja (samoborsko, plešivičko-okićko, svetojansko-slavetičko, krašičko i ozaljsko-vivodinsko), skladno povezanih klimom i tlom čine je jednom od najslikovitijih i najljepših vinogradarskih podregija u Hrvatskoj.
Među najuspješnijim projektima posebno se izdvajaju županijske robne marke – poput Kraljevine Zeline i Portugizca Plešivice. Tu su i tri vinske ceste – Samoborska, Plešivička i Zelinska, dok se u Ivanićgradskom kraju koji graniči s Moslavinom, nalazi “Zemlja škrleta”. Raznolikost ponude i stilova lokalnih vinogorja predstavlja veliko bogatstvo, no vinari su svjesni da su najjači kad su složni i udruženi. Ovaj dio Bregovite Hrvatske često je u sjeni razvikanijih i turistički naprednijih vinskih regija Hrvatske, pa nije naodmet podsjetiti stanovnike Zagreba da ne moraju ići daleko u potrazi za vrhunskim vinima.

 

Upravo na tome, kroz promociju i jednu svoju priču, TZ Zagrebačka županije krenula je aktivno promovirati i razvijati svoju vinsku priču, ali pandemija koronavirusa zaustavila ili prolongirala je planirane kampanje i projekte.

- U sklopu kampanje “Odmor nikada bliže” koja će se tek provoditi, cilj nam je promovirati vinske ceste, kvalitetu lokalnih proizvoda od naših OPG-ova kao i ruralni smještaj. Naglasak je upravo na multisektorskom povezivanju i pokazati kako je ipak moguće stvoriti lanac vrijednosti u turizmu - ističe direktorica TZ Zagrebačke županije, Ivana Alilović.

Kao prva aktivnost prije početka kampanje objavljen je video s četvero lokalnih vinara iz Plešivice, Moslavine i Zeline, a u kojem su se sami vinari obratili iz svog prirodnog okruženja i pozvali goste da upoznaju njihove priče kroz njihovo vino, a koje možete pogledati OVDJE

 

Izvor: TZ Zagrebačke županije/hrturizam portal