°C 29

Odaberite konačna imena mališanima roda iz Donje Kupčine

14.07.2022.

Redakcija

Sjećate li se onih čupavih malih roda čija ste imena predlagali krajem lipnja? Paperje se pretvorilo u perje i vrijeme je za polet, a isto tako vrijeme je da i odaberete njihova konačna imena.

Ranije ste davali kreativne i šaljive prijedloge imena, a djelatnici JU Zeleni Prsten suzili su vaše prijedloge na izbor od pet imena. Konačna imena odabrat će pratitelji stranice Javne ustanove Zeleni prsten. Izbor je između:

Jagor - prema imenu dječaka iz knjige "Priče iz davnine" Ivane Brlić Mažuranić

Kosjenka - prema vili iz knjige "Priče iz davnine" Ivane Brlić Mažuranić

Jarilo - prema staroslavenskoj mitologiji, Jarilo sin boga Peruna donosi proljeće kao i rode

Alojz - prema imenu rode iz crtića "Leteći medvjedići"

Greta - prema imenu rode iz crtića "Leteći medvjedići"

Glasati možete na Facebook stranici Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije do 17. srpnja, a ona 3 imena koja dobiju najviše vaših glasova bit će imena roda čiji život prate od izlijeganja pa sve do pokušaja letenja, a pratit će ih i dalje.

Još jedna zanimljivost o rodama čiji život pratimo svakodnevno je da se rodan izlegao 2018. godine u Lonjskom polju, 2019. godine je viđen u Izraelu, a ove godine se nastavio kod nas u Donjoj Zdenčini. A sve te podatke znamo zahvaljujući prstenovanju ptića bijele rode. Inače, uz Sisačko-moslavačku županiju, najviše roda u Hrvatskoj se gnijezdi upravo u Zagrebačkoj županiji.

Ako volite rode i želite dalje pratiti što se događa u gnijezdu roda, možete to činiti preko stranice Tajanstveni život roda.