°C 22

Novu godinu započnite dobrim dijelom: Poznati termini akcija darivanja krvi u siječnju

28.12.2021.

Redakcija

Društva Crvenog križa Zagrebačke županije tijekom siječnja 2022. godine provodit će redovite akcije dobrovoljnog darivanja krvi na više lokacija. Na akcije se u siječnju možete odazvati u Velikoj Gorici, Samoboru, Zaprešiću, Dugom Selu, Jastrebarskom te Ivanić-Gradu. 

U nastavku donosimo tablicu s terminima održavanja akcija darivanja krvi.

 

Svi dobrovoljni darivatelji krvi dužni poštivati sljedeće epidemiološke mjere i kriterije:

Kriteriji za odabir darivatelja krvi vezani uz COVID-19 (izolacija, samoizolacija, putovanje)

  • Na period od 14 dana odbijaju se osobe koje su preboljele COVID-19, računajući period od izlaska iz izolacije.
  • Osobe kojima je laboratorijski potvrđena infekcija SARS-CoV-2, a nisu razvile simptome bolesti (asimptomatski), mogu darovati krv 14 dana od datuma uzimanja uzorka za testiranje.
  • Osobe koje su bile u samoizolaciji (kontakti s osobama zaraženim sa SARS-CoV-2 virusom) mogu darovati krv 14 dana nakon zadnjeg kontakta pod uvjetom da nisu razvili nikakve simptome. Odgoda se ne odnosi na osobe koje su cijepljene i/ili preboljele COVID-19, ali u slučaju naknadnog razvoja simptoma o tome odmah moraju obavijestiti ustanovu koja je prikupila krv.
  • Osobe koje su putovale izvan Republike Hrvatske mogu darovati krv ako zadovoljavaju zahtjeve Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska prekograničnih prijelaza RH.

Kriteriji za odabir darivatelja krvi nakon cijepljenja protiv COVID-19

Ako su cjepiva bazirana na mRNA tehnologiji (Pfizer/BioNTech, Moderna, CureVac) ili ako su bazirana na vektorskoj tehnologiji s nereplikativnim adenovirusom (AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen, Sputnik V):

  • odgoda darivanja za 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva (bol, crvenilo, svrbež, otok).
  • odgoda darivanja za 7 dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, limfadenopatija)

Ako se osoba cijepila atenuiranim cjepivom (kineska cjepiva Sinopharm i Sinovac): odgoda darivanja 14 dana nakon cijepljenja. 

Ako osobe ne znaju kojim su cjepivom cijepljene: odgoda darivanja 14 dana nakon cijepljenja.