°C 17

Ne propustite biciklistički vikend u Samoboru!

11.09.2020.

Maja Peranić

Čak tri biciklističke utrke održat će se u Samoboru, ovog vikenda, a u organizaciji Brdsko biciklističkog kluba Šišmiš.

U sklopu ove sportske manifestacije nazvane Samobor MTB Weekend, održat će se nacionalno prvenstvo u MTB usponu za sve službene kategorije i otvoreno prvenstvo Samobora u MTB usponu za rekreativce bez licence (koje obuhvaća i kategoriju e-bike) u subotu, 12. rujna te 27. izdanje međunarodne MTB utrke XCO Samobor u nedjelju, 13. rujna 2020. godine.

Utrke se održavaju u svim vremenskim uvjetima te uz maksimalno poštivanje svih epidemioloških mjera propisanih od Stožera civilne zaštite vezano uz Covid-19.

Mesićev uspon: nacionalno prvenstvo u MTB usponu i otvoreno prvenstvo Samobora u MTB usponu za rekreativce bez licence

U subotu, 12. rujna održat će se MTB utrka u disciplini Cross-country point-to-point (XCP) Samobor Uphill - Mesićev uspon 2020. Utrka je nacionalno prvenstvo u disciplini MTB uspon. Istoga dana, na stazi na kojoj se održava nacionalno prvenstvo u disciplini MTB uspon održat će se i utrka za rekreativce bez licence: Otvoreno prvenstvo Samobora u MTB usponu. Mjesto okupljanja natjecatelja za obje utrke je parkiralište kod škole u naselju Smerovišće, gdje se od 8 do 10 sati obavlja registracija natjecatelja i podjela startnih brojeva. Propozicije utrke preuzmite na www.bbk-sismis.hr.

27. XCO Samobor

Ne propustite najstariju brdsko biciklističku utrku u Hrvatskoj, XCO Samobor, koja je ujedno i među starijim utrkama u Europi, u nedjelju, 13. rujna na atraktivnoj stazi na području Park šume Tepec. U 9 sati startat će utrke kategorija do 7, 9 i 11 godina, u 10:15 sati utrke kategorija do 14 i 15 godina starosti, u 12 sati utrke kategorija kadeti, veterani i rekreativci, a u 14 sati počinje najatraktivniji dio utrke gdje će se natjecati juniori i biciklisti kategorije elite. Proglašenje pobjednika bit će u 16:30 sati. Propozicije utrke preuzmite na www.bbk-sismis.hr.

Start i cilj utrke je na livadi na Vunginšćaku. Također, utrka je uvrštena u kalendar Svjetske biciklističke federacije, te je primjer ne samo kvalitetne sportske manifestacije već i odličnog turističko – sportskog projekta koji iz godine u godinu privlači sve veći broj natjecatelja ali i gledatelja.

Prijašnjih godina na utrci su nastupila velika imena svjetske MTB scene: Manuel Fumic, braća Luca i Daniele Braidot, Tanja Žakelj, Yana Belomoina, Blaža Klemenčić, Barbara Benko, Andras Parti, Alexander Gehbauer, Sergii Rysenko, Catriel Soto, Uwe Hochenwarter kao i najbolji hrvatski MTB vozači Pavao Roset, Đani Simčić, Filip Turk i mnogi drugi.

Uz atraktivne spusteve na stazama oko staroga grada, utrka prolazi i nekim od najljepših dijelova Samobora – glavnim gradskim trgom, Park šumom Tepec, uz kapelu svete Ane, Samoborski muzej...