°C 22

Naučite čuvati prirodu na eko-radionicama "Čuvar prirode biti je lako - Otkrij kako!"

12.09.2022.

Redakcija

Udruga Ekoregija Velika Gorica organizira provedbu projekta "Čuvar prirode biti je lako - Otkrij kako!", koncipiranog kao kombinacije edukativno-informativno-umjetničkih aktivnosti na temu zaštite prirodnih bogatstava Velike Gorice.

U sklopu projekta održavat će se poludnevne eko-radionice u Buševcu, Mraclinu, Velikoj Buni i Lukavcu.

Radionice će obuhvaćati predavanja na temu očuvanja tla, vode i zraka našeg Turopolja, nakon čega će se sudionici opustiti uz art radionice oslikavanja prirode okom djeteta. Slike nastale na radionicama pripremit će se za izložbu zajedničkih radova te poslužiti kao trajna uspomena, ali i edukacija o važnosti prirodnih bogatstava oko nas. Izložba radova predviđena je u holu srednjoškolskog centra Velika Gorica.

Sadržaj radionica prilagođen je dječjem uzrastu, no organizatori garantiraju da će biti zanimljive i odraslima.

Radionice su organizirane uz financijsku podršku Grada Velike Gorice u suradnji s Veleučilištem Velika Gorica, Gimnazijom Velika Gorica te nadležnim mjesnim odborima, osnovnim i područnim školama. Mikrolokacije su odabrana obzirom na gustoću naseljenosti, ali i velik broj djece te prisutna lokalna prirodna bogatstva. Osim volonterskog angažmana velikogoričkih gimnazijalaca, u provedbi aktivnosti sudjelovat će renomirani stručnjaci iz područja popularizacije važnosti zaštite okoliša.

Primjerice, izv.prof.dr.sc. Sanja Kalambura, „dizajnerica projekta“, članica Ekoregije i voditeljica radionica, je profesorica s Veleučilišta Velika Gorica, koja već duži niz godina sudjeluje i radi na različitim projektima zaštite okoliša. Također je dobitnica državne nagrade za znanost u kategoriji popularizacije znanosti, kao i nagrade National Geographica za projekt Zelena optika kojim se već sudjelovalo u programima i projektima zaštite okoliša.

Eko-radionice će se održati po sljedećem rasporedu:

− 17.09.2022. od 10 do 14 sati, Vatrogasni dom Mraclin

− 17.09.2022. od 15 do 20 sati, Vatrogasni dom Buševec

− 24.09.2022. od 10 do 13 sati, Društveni dom Lukavec

− 08.10.2022. od 10 do 13 sati, Vatrogasni dom Velika Buna