°C 29

Naše ne više tako male rode dobile su imena!

20.07.2022.

Redakcija

Upoznajte Gretu Alojza i Jagora! Posjetitelji Facebook stranice Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije odabrali su imena mladim ptićima čiji život pratimo 24 sata na dan. Nakon užeg izbora od 5 imena koja su od vaših prijedloga odabrali djelatnici, vi ste se odlučili za imena po rodama iz crtića „Leteći medvjedići” - Alojz i Greta, te jagor prema dječaku iz „Priča iz davnina” I. B. Mažuranić a predložile su ih Nives Leskovar i Zvjezdana Belčić Španec.

Greta, Alojz i Jagor, na prvi pogled izgledaju slično kao i roditelji, a razlikovati ih možete po boji kljuna i nogu. Mlade rode imaju crni kljun i tamnije noge, a s vremenom, već prije izlijetanja, boja kljuna i nogu postupno prelazi u narančastu te tamnocrvenu.

 

Mlade rode trenutno se bave intenzivnim vježbama letenja, mašu krilima i poskakuju, a u narednim tjednima će se odvažiti i krenuti na svoj prvi let. Sredinom kolovoza one će krenuti za Afriku. Prvo će se okupiti u manja jata koja će se putem do Izraela povećati na čak do 10.000 ptica u jednom jatu. Zatim uz rijeku Nil nastavljaju put do juga Afrike, čak do Južnoafričke republike. Ovisno o najezdama skakavaca mogu ostati i u nekim sjevernijim krajevima. Rode se često neće vratiti prve godine jer nisu spolno zrele, vratit će se tek u trećoj ili četvrtoj kalendarskoj godini. Zanimljiv primjer imamo na gnijezdu koje prati naša kamera zahvaljujući prstenovanju. Prstenovana ptica se izlegla 2018. u Lonjskom polju, 2019. je viđena u Izraelu a sada, u četvrtoj godini, gnijezdi u Donjoj Zdenčini.

Život Grete, Alojza i Jagora, pokušaje letenja, hranjenje i ostale svakodnevne zanimljivosti možete pratiti u Tajanstvenom životu roda.