°C 29

Nadahnite se ljepotom Prigorja uz najbolje ocijenjena vina kontinentalne Hrvatske!

26.05.2022.

Redakcija

Sveti Ivan Zelina ima bogatu povijest proizvodnje vina i može se pohvaliti kao jedini grad u Hrvatskoj u kojem je tradicija održavanja vinskih izložbi stara više od jednog i pol stoljeća. Sve je počelo Dragutinom Stražimirom (1821. - 1891.) koji je svojim djelovanjem i znanjem sabranim u knjizi „Vinogradar” učinio mnogo na vinogradarskoj, ali i ukupnoj gospodarskoj svijesti ljudi ovog kraja. On je postavio temelje modernog vinogradarstva, a svoja je vina izlagao izložbama diljem Europe, a 1860. godine održao je izložbu vina u Svetom Ivanu Zelini.

U petak, 10. lipnja, moći ćete iskusiti izvrsnost modernog vina. Najbolje ocijenjenim vinima uručit će se nagrade u sklopu posebne večernje svečanosti i Izložbe vina kontinentalne Hrvatske koja će se održati u prostoru dvorane „Kraluš” (Vatrogasna 3).

Ulaskom u dvoranu naći ćete se u izlagačkom prostoru za poslovne susrete vinara, vinogradara i ostalih sudionika u industriji proizvodnje i distribucije vina, a uz kupnju čaše od 50 kuna moći ćete neograničeno degustirati vina. Naravno, uz čašu izvrsnog vina valja nešto i pojesti, a organizatori su se pobrinuli za raznoliku gastronomsku ponudu. Sve to bit će u zaokruženom dobrom glazbom Voljena Grbaca i Mirka Švende – Žiga & Žiga – Žaga banda.

Ako ste jedan od onih koji vole spojiti dobar odmor s vrhunskom kapljicom i lokalnim jelima, ovo je onda izvrsna prilika da otkrijete i vinske podrume poznatih zelinskih vinogradara koji u svojim vinogradima njeguju autohtonu sortu kraljevina koju je s užitkom pio i sam Ludwig van Beethoven ili se prepustite gastro otkrićima ukusnih trpeza s brojnim tradicijskim jelima.

Kraj Svetog Ivana Zeline obiluje prirodom i tišinom koje se mogu naći u Vuglenicama na Zrinšćini, kod jezera Mokrica, izvorišta termalne vode u Krečavesu, a možete se prošetati poučnom eko-stazom koja završava na Kladeščici, vrhu Zelinske gore. Nakon dana provedenog u obilasku zelenog srca Prigorja, možete odmoriti u atraktivnim smještajnim objektima koji će vam u pitomom okruženju vinograda isporučiti jednako toliko doživljaja koliko i tradicionalna Izložba vina kontinentalne Hrvatske. Smještaj možete pronaći ovdje.

Pokrovitelj 54. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske su Vlada Republike Hrvatske, Ured predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede i Zagrebačka županija.