°C 16

Na ovom svijetu nismo radi sebe: U Krašiću počela devetnica uoči Stepinčeva

02.02.2023.

Redakcija

Prvi dan veljače ujedno je bio i prvi dan devetnice u župi Presvetog Trojstva u Krašiću gdje je prvu misu u punoj crkvi jučer predslavio dekan Ozaljsko-lipničkog dekanata i župnik u Ozlju i Vrhovcu vlč. Željko Bakšić.

Devetodnevna duhovna priprava za proslavu Stepinčeva u blaženikovoj rodnoj župi u Krašiću počela je svečanom večernjom misom koju su uz već spomenutog vlč. Bakšića suslavili upravitelj župe vlč. Ivan Vučak, svećenici Ozaljsko-lipničkog dekanata te svećenici Sesvetsko-vugrovečkog dekanata na čelu s dekanom Zlatkom Pavetićem.

Propovijed prvog dana devetnice povjerena je vlč. Dragutinu Goričancu, povjereniku Zagrebačke nadbiskupije za pastoral osoba s posebnim potrebama, voditelju Udruge Job i župniku u Završju.

Vlč. Dragutin Goričanec istaknuo da su im misli ovu večer usmjerene prema bl. Stepincu, čovjeku koji je prošao teške stvari. Izrazio je zahvalnost Bogu što je kao sjemeništarac i bogoslov slušao istinu o Stepincu, premda su mu na odsluženju vojnog roka u JNA govorili da je zločinac.

-Upijao sam svaku riječ naročito kada je kardinal Franjo Kuharić govorio otvoreno o Stepincu, jedva čekao da na obljetnicama Stepinčeve smrti čujem nove stvari o prekrasnom blaženiku-kazao je vlč. Goričanec.U propovijedi je posebno govorio o važnosti odgoja, rekavši kako često zahvaljuje Bogu što mu je darovao majku od koje je puno naučio, a prije svega moliti.
-Vidio sam da njoj molitva puno znači. Zajedno smo molili, a ona je ostajala dulje moliti. Očito nas nije htjela previše opterećivati. Rano smo naučili moliti krunicu, čudesnu molitvu koja mi je spasila život kad sam zamalo učinio samoubojstvo u osmoj godini života ušavši u jaku krizu. Krunica mi je pomogla da nisam učinio krivi korak nego sam povjerovao u ono što sam čuo na vjeronauku da postoji netko tko je u stanju oprostiti svaki grijeh, a to je Isus. Uslijedila je za nekoliko mjeseci prva ispovijed i pričest, prekrasni Božji darovi koji su mi pomogli da sam uspio dalje ići naprijed, premda sam se našao u strašnoj krizi-posvjedočio je vlč. Goričanec.

Kod majke je primijetio i kako je imala posebnu čežnju za misom i nebeskom hranom. Kad se radilo u polju, njoj je moglo propasti i sijeno i pšenica, ali ne nedjeljna i blagdanska misa.
A da je njegova majka imala veliko pouzdanje u Boga svjedoči i činjenica da je, kad je bila trudna s vlč. Dragutinom, odbila učiniti pobačaj premda joj je liječnik rekao da će zbog njezinog zdravstvenog stanja umrijeti.

-Zahvaljujući tome ja sam tu, a ona je doživjela više od 70 godina- posvjedočio je vlč. Goričanec i vjernicima je poručio da na ovom svijetu nismo samo radi sebe.

-Mi smo da se dobri Bog proslavlja preko nas krhkih ljudi. Da pomognemo bližnjima-zaključio je vlč. Goričanec.

Ako niste u prilici hodočastiti u Krašić, devetnice možete svakodnevno pratiti na Radio Mariji. Svakoga dana u Krašiću je prilika za Križni put na otvorenom, a potom slijedi večernja misa uoči Stepinčeva.

 

 

Galerija slika

Na ovom svijetu nismo radi sebe: U Krašiću počela devetnica uoči Stepinčeva Na ovom svijetu nismo radi sebe: U Krašiću počela devetnica uoči Stepinčeva Na ovom svijetu nismo radi sebe: U Krašiću počela devetnica uoči Stepinčeva Na ovom svijetu nismo radi sebe: U Krašiću počela devetnica uoči Stepinčeva Na ovom svijetu nismo radi sebe: U Krašiću počela devetnica uoči Stepinčeva Na ovom svijetu nismo radi sebe: U Krašiću počela devetnica uoči Stepinčeva