°C 12

Manjka zaliha krvi, posebno A krvne grupe! Darivanje krvi ovaj tjedan u Jaski i okolici

24.11.2020.

Maja Peranić

-Zalihe krvi su smanjene pa molimo sve darivatelje da se akcijama odazovu-kažu iz Gradskog društva Crvenog križa Jastrebarsko koje ovaj tjedan provodi trodnevnu akciju darivanja krvi u susjednim općinama i Gornjem Desincu.

Prema svježim podacima Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu zalihe gotovo svake krvne grupe su male, a ispod razine se nalaze zalihe A pozitivne, potom A negativne te AB negativne krvne grupe.

Stoga se svi darivatelji pozivaju da pristupe akcijama koje se u okolici Jastrebarskog organiziraju od danas do četvrtka. Već danas krv možete dati u Klinča Selima u prostorijama DVD-a od 16 do 18,30 sati.

U DVD-u Krašić krv možete dati sutra od 17 do 18,30 sati, a u četvrtak će se akcija održati u Pisarovini, u prostorijama Stare škole od 12 do 16 sati te u DVD-u Gornji Desinec od 17 do 19 sati.

Akciji dobrovoljnog darivanja krvi mogu pristupiti osobe koje nemaju neke od simptoma: povišena tjelesna temperatura, suhi kašalj, groznica, grlobolja, kratki dah, opća slabost, bol u mišićima te nisu bili ili došli iz inozemstva unatrag 30 dana.

-Na akcijama ćemo se pridržavati svih mjera koje su naložili Nacionalni stožer civilne zaštite i Zavod za javno zdravstvo RH, a pridržavajući se i uputa tima iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu koji će biti na akcijama DDK. Tim više je svaka doza date krvi lijek za spas nečijeg života, posebice u ovim okolnostima epidemije uzrokovane koronavirusom – COVID 19, kada se svi moramo pridržavati mjera zaštite i samozaštite. Molimo za strpljenje i poštivanje protokola zbog novih uvjeta darivanja krvi u skladu s COVID-19-kazali su iz GDCK-a Jastrebarsko.

(foto2: hztm.hr)