°C 3

Majstorica samoborskih kremšnita Martina iz Kavane Livadić u top 10 najboljih radnika u Hrvatskoj

02.11.2021.

Maja Peranić

Hrvatska traži najboljeg radnika, osobu koja će svojim zaslugama, radnima navikama, profesionalnošću, odnosom prema kolegama i drugim vrijednim osobinama ponijeti tu laskavu titulu i biti nagrađena iznosom od 100 000 kuna. Među top 10 kandidata iz cijele Hrvatske našla se i jedna Samoborka, Martina Husta djelatnica poznatog samoborskog hotela i kavane Livadić.

-Martina je poštena, vrijedna i marljiva. Uvijek je spremna pomoći kolegama na njihovim radnim mjestima iako je njeno u slastičarnici. Ona je doslovno prva na poslu, a nerijetko i zadnja. Prema meni, koju zna otkad sam bila balavica, prema mojoj današnjoj ulozi “poslodavca” odnosi se s poštovanjem."-kaže o Martini Husta njezina šefica koja ju je prijavila za najboljeg radnika.

Martina je počela raditi prije 30 godina kao spremačica u hotelu Livadić u Samoboru. Osim spremanja radila je što god je u tome trenu bilo potrebno od farbanja i sitnih kućnih popravak. Uz to počela je učiti za rad u slastičarnici da bi danas bila jedna od nekoliko majstorica i čuvarica recepta za originalnu samoborsku kremšnitu nositeljicu statusa nematerijalnog kulturnog dobra 2021.godine.

Inače Martina je i samohrana majka četiri kćeri, a njezini je poslodavci opisuju kao vrijednu i odgovornu, uvijek pouzdanu osobu i radnicu na koju se uvijek mogu osloniti.

-Želim da i drugi čuju njenu priču, o hrabrosti i snazi koju ona ima. O borbenosti koju ona ima. O tome kako nikada nije povrijedila ili uvrijedila kolegu, a niti dobila prigovor na svoje ponašanje, i kako nikada nije pokazala koliko joj je teško, koliko je stoički podnijela sve što je život stavio pred nju i kako svoje probleme nikada nije koristila kao štaku. Nikada nije odustala od sebe. Sve je svojim radom opravdala i stvorila. Ona je skromna, odana, zadovoljna i ponosna-opisali su Martinu iz kavane Livadić.

Za gospođu Martinu te riječi hvale već su velika nagrada.

-Kojim god poslom se bavim radim ga s ljubavlju. Zadovoljan je gost zadovoljan sam ja. Gdje god mogu pomoć i gdje god me pohvale to mi je nagrada-rekla je Martina koja je bila iznenađena kad je saznala za prijavu i činjenicu da je ušla u top 10 najboljih radnika u Hrvatskoj.

Budući da je cijeli život posvetila odgajanju djece koja su joj bila motivacija u radu kako bi ih odgojila, postavila na noge i usmjerila na pravi put, rijetko je sebi mogla nešto priuštiti. Pobijedi li i osvoji li spomenutu novčanu nagradu, želja joj je urediti kućicu u kojoj voli boraviti.

Svoj glas Samoborki Martini možete dati do 12. studenog – ovdje.

Izbor za najboljeg radnika u Hrvatskoj odvija se kroz projekt Mali svjetionik kojeg organiziraju Mazars Udruga Partner Tim Kabel i Zaklada Rhema. O svih deset kandidata možete doznati ovdje.

(foto: facebook/Mali svjetionik)