°C 22

Kuhanje na Žumberku: Pripremali punjene datulje prelivene medom i orasima

15.04.2019.

Romana Šimek

Višegodišnje održavanje radionica pretpovijesne, rimske, srednjovjekovne i tradicijske žumberačke kuhinje, koje pod nazivom Tisućljeća kulinarstva Javna ustanova Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje organizira u rujnu u Arheološkom parku u Budinjaku od 2005. godine, rezultiralo je suradnjom sa slovenskim i domaćim čuvarima kulinarske tradicije, a iz svega je nastao zajednički projekt "Uživam tradiciju" – po kulinarskoj transverzali od Panonije do Jadrana.

Djelatnici parka prirode za posjetitelje 15. Samoborskog proljetnog sajma su tako u subotu, 13. travnja, otvorili svoju "kuhinju" na ulazu u veliki šator na Trgu i uživo prikazali kako se i što kuhalo tih pradavnih vremena.

Nisu uspjeli pripremiti baš sve što su planirali, jer je i njih prohladno i nestabilno vrijeme iz parka kod Samoborskog muzeja potjeralo u zaštićeni šator, no za srednjovjekovne poslastice koje su spremili bilo je veliko zanimanje.

Voditeljica ovog projekta Dubravka Kranjčević sa svojim kolegama punila je datulje pinjolima, koje su se potom prelijevale domaćim žumberačkim medom, valjale u orašaste plodove i malo popaprile prije degustacije, a kuhao se i poznati "nucato" - začinjeni kuhani med s grubo sjeckanim orašastim plodovima koji se potom izlije u tanak sloj na pladanj i premazuje limunom.

Inače, njihovi specijaliteti su brojni: od prapovijesnog piva i začinjenog vina, do knedli od kopriva, ječmene kaše, piletine u "verjuceu" ili pastrve u glinenom kalupu, sve po pomno istraženim recepturama iz starih knjiga i pripremano u posuđu iz pojedinog povijesnog razdoblja.

Posebnost ovih kulinarskih radionica je i ta što se za spravljanje ovih jela koriste domaće namirnice i samoniklo bilje koje i raste na samom lokalitetu, a koje u sklopu manifestacije pod stručnim vodstvom beru i kasnije pripremaju sami sudionici i posjetitelji.

Kako se ljudski rod sve češće prisjeća vremena u kojima se više pažnje polagalo na zdravije jelo i općenito na prirodniji način života, tako su i ove radionice na Žumberku sve posjećenije.