°C 24

KUD Bistra na Vinkovačkim jesenima

16.09.2019.

Romana Šimek

Oko 2.500 najmlađih čuvara hrvatske tradicijske baštine, sudionika Dječjih Vinkovačkih jeseni, prošetalo je u nedjelju Vinkovcima, što je promatrao velik broj posjetitelja, među kojima i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, koja je Vinkovačkim jesenima dodijelila Povelju Republike Hrvatske.

U sklopu 54. Vinkovačkih jeseni, koje se u Vinkovcima održavaju od 13. do 22. rujna, ulicama i trgovima toga slavonskog grada prošla su djeca iz folklornih skupina iz Hrvatske, BiH i Srbije koja njeguju izvorni hrvatski folklor.

Prije početka svečanog mimohoda, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i i visoka pokroviteljica manifestacije uručila je vinkovačkom gradonačelniku i predsjedniku Organizacijskog odbora 54. Vinkovačkih jeseni Povelju Republike Hrvatske.

-Zahvalna sam svima koji čuvaju ovu tradiciju, posebice Organizacijskom odboru Vinkovačkih jeseni i zato s posebnom čašću Vinkovačkim jesenima predajem Povelju Republike Hrvatske za očuvanje hrvatske tradicijske, kulture i narodnog bogatstva-, istaknula je Grabar-Kitarović ukazavši na potrebu učuvanja tradicijske baštine.

Starija dječja skupina Grojzdeki i tamburaški orkestar Kulturno-umjetničkog društva Bistra sudjelovali su na dječjim Vinkovačkim jesenima gdje su predstavili bistrajnsku nošnju, pjesme i plesove. -U predstojećem razdoblju očekuje nas još nekoliko nastupa kojima se jako veselimo- poručuju.