°C 11

Klinci zašarenili Samobor, Mjesni odbor Rude slavio u natjecanju mjesnih odbora

05.03.2019.

Vana Pocrnjić

Fašnički vremenoznanci uspješno su odradili zadaću i osigurali još jedan prekrasan sunčan dan koji je u Slobodnu Fašničku Republiku privukao rijeke posjetitelja. Druga nedjelja 193. Samoborskog fašnika mamila je i svojim atraktivnim programom – nastupom maskiranih grupa samoborskih osnovnih škola prijepodne te mjesnih odbora poslijepodne.

Na Dječjem fašniku prvo su zapjevali klinci iz dječjeg zbora Pikići, a onda su na pozornici stupile brojne šarene i vesele grupe iz samoborskih osnovnih škola. Grupe iz škole Bogumila Tonija prikazale su Poštansku bajku, koja je sretno završila jer je pismo stiglo u prave ruke.Škola Milana Langa iz Bregane predstavila je zanimanja od paleontologa do znanstvenika iz budućnosti, dok su učenici iz Ruda bili “zdravoljupci“. Škola Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem prezentirala je Baltazarovu reviju, a na kraju su učenici Osnovne škole Samobor s nekoliko grupa pitali - putujemo ili ostajemo. Po završetku nastupa osnovnoškolaca na pozornici na Trgu fašničkih velikana predstavile su se obiteljske maske, a potom je okupljene uveseljavao Cirkokolaž.

Uvod u popodnevni dio programa bio je nastup Trilikuma, a onda su slijedili atraktivni scenski nastupi mjesnih odbora. Druge fašničke nedjelje fašničkom puku i strogom ocjenjivačkom žiriju svoje su viđenje aktualnih događanja prikazali mjesni odbori Konščica, Hrastina, Rude i Celine.

Ekipa iz Konščice prikazala je dio pronatalitetne politike i kako uz pomoć bebomata dobiti dijete iz epruvete te pokazali prometnu inovaciju – raketu. Iz Hrastine su stigli Egipćani kako bi riješili problem iseljavanja, a uz faraona nad faraonima predstavili su i modernu burzu. Iz Ruda su pak stigli brojni Kinezi, jer su umjesto Hrvata zaposlili Azijate.Kineska delegacija predsjednici Kolindi predstavila je projekte gradnje i suradnje, od Pelješkog mosta do Sljemenske žičare. Na kraju je ekipa iz MO Celine problem vraćanja, a ne bježanja iz Hrvatska rješavala otvaranjem radnih mjesta u Samoborskom ritu.

Odmah po završetku nastupa mjesnih odbora sastao se i stručni ocjenjivački sud u kojem su presudnu ulogu imali fašnički suvereni, a nakon vijećanja i zbrajanja ocjena pala je odluka da prvo mjesto i 17.400 kuna pripada MO Rude, drugo i 15.400 kuna Hrastini, a treće mjesto i 12.400 kuna Konščici, dok svi ostali dijele od 4. do 7. mjesta te svakome pripada 11.200 kuna.

Završetak programa obilježile su Slavonske lole, a nakon njihovog nastupa predstavile su se pojedinačne i grupne maske koje su hvatale svoju priliku za nastup u finalu izbora u utorak i osvajanja vrijednih nagrada.

Ovogodišnje 193. izdanje Samoborskog fašnika završava u utorak, 5. ožujka kada će fašnički suvereni Princ Fašnik, Sraka, Sudec i Fiškal morati okončati svoju vladavinu. No, program od 18 sati na Trgu fašničkih velikana garantira dobar provod i ludu zabavu.

Prvo će publiku zagrijati mladi Samoborac Roko Vušković, od 19 sati slijedi dodjela nagrada za Fašničke galge i Srakino gnezdo, bit će proglašeni najbolji mjesni odbori te najbolje maske – obiteljske, grupne i pojedinačne, koje će osvojiti bogate nagrade. Vrhunac večeri bit će suđenje Princu Fašniku, vatromet i za kraj – koncert Leta 3 i El Comba.

Galerija slika

Klinci zašarenili Samobor, Mjesni odbor Rude slavio u natjecanju mjesnih odbora Klinci zašarenili Samobor, Mjesni odbor Rude slavio u natjecanju mjesnih odbora Klinci zašarenili Samobor, Mjesni odbor Rude slavio u natjecanju mjesnih odbora Klinci zašarenili Samobor, Mjesni odbor Rude slavio u natjecanju mjesnih odbora Klinci zašarenili Samobor, Mjesni odbor Rude slavio u natjecanju mjesnih odbora Klinci zašarenili Samobor, Mjesni odbor Rude slavio u natjecanju mjesnih odbora Klinci zašarenili Samobor, Mjesni odbor Rude slavio u natjecanju mjesnih odbora Klinci zašarenili Samobor, Mjesni odbor Rude slavio u natjecanju mjesnih odbora Klinci zašarenili Samobor, Mjesni odbor Rude slavio u natjecanju mjesnih odbora