°C 9

Jubilarne obljetnice velikogoričkih vatrogasaca: Slavi se u Turopolju, Lazini Čičkoj i Donjoj Lomnici

31.08.2021.

Maja Peranić

Proteklog vikenda dva su dobrovoljna vatrogasna društva s područja Velike Gorice – DVD Turopolje i DVD Lazina Čička – svečano obilježila svoje jubilarne obljetnice rada i djelovanja.Slavilo se u Turopolju gdje je DVD Turopolje obilježio 80. obljetnicu postojanja. Bogatu povijest DVD-a okupljenima je predstavio predsjednik Društva Čedomir Krizmanić istaknuvši pritom da su članovi Društva intervenirali i nakon velikog petrinjskog potresa, sanirajući pritom 50-ak objekata.

-Uz ostale društvene i vatrogasne aktivnosti DVD Turopolje veliku pažnju posvećuje radu sa natjecateljskim odjeljenjima svih kategorija, a osobito sa najmlađima koji u društvo pristupaju već sa 6 godina starosti, a neki čak i ranije-kazali su nam.

Svečanom sjednicom obilježena je i 10. godišnjica postojanja DVD-a Lazina Čička. Predsjednik DVD-a Zvonko Šafranko istaknuo da vatrogastvo u Lazini Čičkoj datira od 1947. godine, a da je za ponovno pokretanje DVD-a zaslužan njihov sumještanin Ivan Šantek koji je ovom prigodom proglašen doživotnim počasnim predsjednikom Društva.U ime Zagrebačke županije objema proslavama prisustvovao je zamjenik župana Ervin Kolarec čestitavši pritom članicama i članovima DVD-ova na predanom radu za društvenu zajednicu Velike Gorice i Zagrebačke županije.

Jubilarne obljetnice nastavljaju se i u vikendu pred nama. 130 godina djelovanja proslavit će u nedjelju, 5. rujna DVD Donja Lomnica. Održat će se skromnija proslava u skladu s epidemiološkim mjerama.

-Ponosni smo na naših 130. godina. Mijenjale su se uprave, predsjednici, zapovjednici i tajnici, modernizirala se oprema, gradili su se novi prostori, ali jedna stvar je ostala nepromijenjena, a to je želja i volja za pomoć bližnjemu u nevolji. Ova 130. obljetnica neprekidnog rada društva obavezuje nas, a i buduće generacije vatrogasaca, da nastavimo s istim elanom dalje na dobrobit svih mještana Donje Lomnice i grada Velike Gorice-istaknuli su iz DVD-a Donja Lomnica.