°C 10

Jelašani sa "svih strana svijeta" okupljeni na 1. Zavičajnim susretima u Velikoj Gorici

18.03.2024.

Ivana Ćurić

Udruga fra Matija Divković i Župa Uzvišenja svetog Križa Jelaške (BiH) u subotu, 9. ožujka, održala je prve Zavičajne susrete koji su prvenstveno bili posvećeni liku i djelu fra Matije Divkovića.

Prvi Zavičajni susret održan je u Velikoj Gorici, a bio je to spoj društveno-sportskog druženja, uz kulturnu notu.

-U prvom redu susret je bio posvećen liku i djelu fra Matije Divkovića. Spomenuti franjevac rodom je iz našeg mjesta, a glasi za oca bosansko hercegovačke i hrvatske književnosti. Njegova djela, još uvijek dovoljno neprepoznata, imala su veliku ulogu u hrvatskoj kulturi pismenosti i standardizaciji hrvatskog jezika. O svemu navedenome detaljno predavanje naziva "Književna baština fra Matije Divkovića" održala je dr.sc.Andrea Radošević, što je ujedno bio i početak samog Susreta. Spomenuta profesorica viša je znanstvena suradnica na Staroslavenskom institutu u Zagrebu te jedna od suautorica prvog cjelovitog izdanja Divkovićevih "Besjeda"-izvijestili su iz Udruge.Iza tribine, uslijedila je sveta misa u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici koju su predvodili don Marcel Tunjić, župnik iz Jelaška i don Stjepan Didak, bivši župnik. Popodnevni sati bili su ispunjeni sportskim druženjem, zakuskom i nogometnim turnirom, a sve je objedinjeno svečanom večerom u Buzinu.

-S obzirom na to da nas je puno raseljenih iz rodnih Jelašaka te rijetko imamo priliku na ovaj način se okupiti i prisjetiti se očevine, smatramo da je ovo bila idealna prilika da se dublje povežemo, a naše Jelašane i širu javnost bolje upoznamo i zainteresiramo s likom i djelom fra Matije Divkovića na jednoj dubljoj razini. Ovim putem zahvaljujemo se i svima koji su se odazvali 1.Zavičajnom susretu te se nadamo da se sljedeći puta vidimo u još većem broju-poručili su organizatori.

(foto:Udruga fra Matija Divković)

Galerija slika

Jelašani sa "svih strana svijeta" okupljeni na 1. Zavičajnim susretima u Velikoj Gorici Jelašani sa "svih strana svijeta" okupljeni na 1. Zavičajnim susretima u Velikoj Gorici Jelašani sa "svih strana svijeta" okupljeni na 1. Zavičajnim susretima u Velikoj Gorici Jelašani sa "svih strana svijeta" okupljeni na 1. Zavičajnim susretima u Velikoj Gorici Jelašani sa "svih strana svijeta" okupljeni na 1. Zavičajnim susretima u Velikoj Gorici Jelašani sa "svih strana svijeta" okupljeni na 1. Zavičajnim susretima u Velikoj Gorici Jelašani sa "svih strana svijeta" okupljeni na 1. Zavičajnim susretima u Velikoj Gorici Jelašani sa "svih strana svijeta" okupljeni na 1. Zavičajnim susretima u Velikoj Gorici