°C 28

Jaslice Perice Novosela iz Bistre na međunarodnoj izložbi „100 jaslica u Vatikanu"

13.12.2021.

Maja Peranić

Poznata izložba „100 jaslica u Vatikanu“ / „100 Presepi in Vaticano“ otvorena je i ove godine uoči Božića. Na njoj već 25 godina sudjeluje zagrebački Etnografski muzej predstavljajući međunarodnoj javnosti božićne jaslice iz vlastitog fundusa, jaslice iz privatnih zbirki te radove suvremenih autora. Izložba je međunarodnog karaktera i promovira tradicionalno i suvremeno stvaralaštvo izrade božićnih jaslica.

Ove godine Muzej izlaže velike božićne jaslice naziva „Božić u Bistri“ izrađene od drva i brojnih drugih materijala, autora Perice Novosela iz Bistre.

36-godišnji Perica Novosel bavi se izradom jaslica od malih nogu, već punih 29 godina. Jedan od motiva i ciljeva mu je, kako kaže, da djeci i ljudima pokaže da u ovim teškim vremenima još uvijek ima nade da budemo bolji ljudi.

Gospodin Novosel do sada je izradio preko 70 jaslica koje krase neke domove u cijeloj Hrvatskoj te za sada ima preko 20 jaslica u svojoj kolekciji. Ove godine njegove će jaslice imati priliku pogledati publika iz cijelog svijeta na međunarodnoj izložbi u Vatikanu.

Izložba „100 jaslica u Vatikanu“ / „100 Presepi in Vaticano“ otvorena je do 9. siječnja 2022. godine.