°C 10

Jaskanski saksofonisti oduševili nastupom na Dubrovačkim ljetnim igrama

20.08.2020.

Maja Peranić

Papandopulo kvartet nastupio je na 71. Dubrovačkim ljetnim igrama 16. kolovoza 2020. u Atriju Kneževa dvora izvodeći glazbu Mediterana.

Zanimljivo je da u kvartetu sviraju čak trojica Jaskanaca – Nikola Fabijanić (sopran saksofon) iz Domagovića, Goran Jurković (tenor saksofon) iz Desinca i Tomislav Žužak (bariton saksofon) iz Petrovine. Uz njih u kvartetu nastupa i Splićanin Gordan Tudor (alt saksofon). Sva četvorica su vrhunski saksofonisti i glazbeni pedagozi. Goran Jurković profesor je saksofona u Glazbenoj školi Jastrebarsko, a njegovi učenici redovito osvajaju nagrade i priznanja na natjecanjima diljem Hrvatske, baš kao i učenici profesora Nikole Fabijanića, Tomislava Žužaka i Gordana Tudora.

U Dubrovniku je Kvartet Papandopulo izveo skladbe s "mirisom Mediterana" Pierre-Maxa Duboisa, Régisa Campa, Gordana Tudora, Borisa Papandopula i Petra Obradovića. Koncert su završili najljepšim dijelovima iz opera Giacoma Rossinija te skladbom "La Danza" u obradi Gaetana di Bacca te za kraj dodali melodiju "Ausencia" Gorana Bregovića u obradi Tomislava Žužaka i "Patchwork" Philippa Geissa.

Kvartet Papandopulo česti je gost na uglednim glazbenim festivalima, a njihove nastupe obilježava kombinacija ozbiljne sviračke tehnike i radosti muziciranja. Diplomu "Milka Trnina" Kvartet je dobio za nastup na otvaranju 6. festivala Izlog suvremenog zvuka. Sudjelovali su i na 3. međunarodnom berlinskom glazbenom natjecanju gdje su u kategoriji profesionalnih komornih sastava osvojili prvo mjesto i dodatnu nagradu njujorške koncertne agencije Manhattan Concert Artist Award te tako nastupali u dvorani Berlinske filharmonije. Dobitnici su i Nagrade Grada Jastrebarskog (2014).

Glazbena kritičarka Marija Cestarić napisala je o njihovom nastupu u Dubrovniku: "Hvaljeni i nagrađivani Kvartet Papandopulo bio je nepogrešiv izbor za ovogodišnje Dubrovačke ljetne igre gdje se prednost dala domaćim glazbenicima. Kvartet Papandopulo koji publiku upoznaje s bogatim izražajnim mogućnostima saksofona svojim nastupom nikada ne razočara, pa tako nisu razočarali ni ovaj put u Dubrovniku."

-Nadamo se da ćemo Kvartet Papandopulo uskoro moći slušati i u Jastrebarskom, vjerujemo i na proslavi 10. rođendana Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom krajem ove godine. Do tada ćemo s ponosom i s radošću pratiti sve njihove nastupe i uspjehe- istaknuli su iz Ogranka MH Jastrebarsko.

MH

Galerija slika

Jaskanski saksofonisti oduševili nastupom na Dubrovačkim ljetnim igrama