°C 24

Jaska: Uspješna prva online radionica kreativnog pisanja!

03.07.2020.

Maja Peranić

Kreativni studio Zvrk u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Jastrebarskom i Kazalištem Škrabe od travnja do lipnja 2020. uspješno je održao svoju prvu online radionicu kreativnog pisanja.

Tridesetak mladih spisateljica i spisatelja sudjelovalo je na ovoj besplatnoj radionici kreativnog pisanja, a radionica se odvijala online, zbog situacije s pandemijom virusa. Zbog toga je dobila i nacionalni karakter jer su na njoj sudjelovala djeca i mladi od 9 do 17 godina iz mnogih dijelova Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Radionicu je vodila prof. Klementina Škrabe, a o kvaliteti nastalih radova odlučivalo je stručno povjerenstvo: književnica i pjesnikinja prof. Sonja Zubović, autorica knjige "Liječnici jaskanskog kraja" i članica Čitalačkog kluba žena "Večera uz knjigu" dr. Dunja Čop te književnik i dramatičar, prof. Nino Škrabe. Uz detaljne upute i savjete, mladi spisatelji dobili su priliku okušati se u različitim književnim žanrovima.

 

Mogli su upoznati čitatelje sa svojim zavičajem, "upasti" u poznata književna djela, filmove i serije, putovati kroz vrijeme i promijeniti tijek svojih omiljenih priča te još puno, puno toga. Oni najmarljiviji na kraju su dobili i posebne teme, prilagođene baš njima, njihovim željama, njihovom stilu pa i dijalektu kraja u kojem žive.Žiri tijekom trajanja radionice nije krio oduševljenje mladim spisateljima, ali i njihovim vidljivim napretkom i rastom iz zadatka u zadatak.

-Ova radionica potaknula je lavinu kreativnosti u pisanju, razmišljanju i nastale su krasne priče. Djeci je skratila i oplemenila vrijeme, koje im je korona sasvim sigurno pokušala obezvrijediti. Vjerujem da će im ovi trenuci ostati više u sjećanju po njihovom stvaranju, nego kao doba korone-istaknula je dr. Dunja Čop.

I Sonja Zubović pohvalila je darovitost mladih pisaca:

-Zaista uživam čitati vaše priče, istinski uživam i hvala vam na tome.

-Drago mi je što smo u ova čudna vremena uspjeli kroz pisanje i priče spojiti i ujediniti djecu i mladež iz različitih hrvatskih krajeva. Među ovom djecom kriju se zaista iznimni spisateljski talenti. Veseli me što ćemo zbirku najboljih priča, koje su nastale u ovoj radionici, objaviti kao knjigu. Vjerujem da će i čitatelji uživati kao i mi. Posebno se veselim što ćemo se svi, nadam se, krajem godine u Jaski uživo družiti i upoznati – izjavio je Nino Škrabe.

Mladi spisatelji, čije je priče žiri posebno pohvalio i bit će objavljene su Ema Cvjetko iz Zagreba, Nikolina Malić i Darko Tusun iz Travnika, Sara Pandža iz Kneževih Vinograda (Baranja), Hena Pavičić, Tara Terihaj i Ela Vukić iz Jastrebarskog, Jana Valečić i Nika Valečić iz Donje Purgarije (Okić), Rebeka Vučković iz Klinča Sela, Lorenzo Vujanić iz Pisarovine i Tonka Žuvela iz Blata na Korčuli.Mlade dame iz jaskanskog kraja, koje su sudjelovale na radionici pisanja, dobile su prigodne diplome iz ruku voditeljice radionice Klementine Škrabe na nedavno održanoj završnoj produkciji Kazališta Škrabe za sezonu 2019/2020. Ostali sudionici dobit će diplome poštanskim putem.

Radionica kreativnog pisanja održana je u sklopu programa "Vrelo zavičaja" koji se provodi od 2018. Cilj programa je poticanje čitanja i pisanja kod djece i mladih, a program su do sada pomogli Ministarstvo kulture, Društvo hrvatskih književnika, Zagrebačka županija, Grad Jastrebarsko i Općina Klinča Sela.

U sklopu programa "Vrelo zavičaja" do sada su postavljene dvije Male besplatne knjižnice u Jastrebarskom i Klinča Selima. Nekoliko radionica kreativnog pisanja odvijalo se u knjižnicama osnovnih škola u Jastrebarskom i Klinča Selima, ali i u sklopu "Ljetnog kampa Hawk City", tijekom ljeta 2018. i 2019.

Uskoro će se održati još jedna, ljetna online radionica kreativnog pisanja, a želja organizatora je da sve najbolje mlade spisatelje krajem godine okupi u Jastrebarskom na prigodnoj svečanosti te da najbolje priče nastale na ovogodišnjim radionicama pisanja objavi u knjizi.

Održavanjem ove radionice kreativnog pisanja te provođenjem cijelog programa "Vrelo zavičaja" cilj je naglasiti važnost čitanja i pisanja kod djece i mladih. Oni vole dobre priče i vole smišljati vlastite, a sadašnja situacija više nego ikad pokazuje nam svima da pisanjem, čitanjem i pripovijedanjem možemo putovati kroz vrijeme i prostore kad god to zaželimo, i to iz topline vlastitog doma.

U ovom mjesecu, srpnju, kreće i druga, ljetna online radionica kreativnog pisanja. O detaljima uskoro!