°C 17

Istaknuti hrvatski umjetnik otvorio novi festival u Zagrebačkoj županiji

06.10.2023.

Ivana Ćurić

Festival izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi „Oglede” u četvrtak navečer je započeo u Velikoj Gorici. Mjesto radnje bila je stara jezgra grada, prostor Trga kralja Tomislava, ispred restorana Chop Old House, a pozornica je bila klupa na kojoj su performans izveli Siniša Labrović i Ismaile Balde Kouyate.

Naziv performansa je „Drago mi je da se razumijemo”, a tematizira pitanje jezika i razumijevanja, ali u širem kontekstu- i dolaska migranata i stranaca u Hrvatsku. Polazna tema festivala su „zamjene“ pojasnila nam je idejna začetnica „Ogleda“ Ana Katulić.

- Ideja je bila, pokaže li se Festival posjećenim, da svake godine imamo drugu temu. U ovom prvom izdanju tema su nam zamjene, dosta je općenita tema, podložna raznim interpretacijama i tako je publika može i čitati. Htjeli smo progovoriti o aktualnim zamjenama kroz tu temu koja se može pronaći u svakodnevici Europe, Hrvatske, gradova, općina… sve je više stranaca, zamijenili su naše radnike, susrećemo ih na raznim mjestima, ali su zamijenili i svoju zemlju za našu zemlju, svoj dom, za dom ovdje, to je tema koju želimo potaknuti, o okupljanju, zajedništvu, prepoznavanju, tih ljudi među nama. Oni su tu, idemo ih prepoznati i upoznati i o tome na neki način progovara i performans koji je otvorio „Oglede“, koji pokazuje što je i kako je biti stranac u zemlji u kojoj se nalaziš, čiji jezik ne razumiješ –rekla nam je Ana Katulić dodavši da je i sam Labrović osjetio kako je biti stranac s obzirom da je 2018. preselio u Njemačku, dok je i Ismaile Balde Kouyate, nadimkom Komi, u Hrvatsku došao 2013. godine.

 


I druge izvedbe u sklopu festivala tematiziraju zamjene, u nekom drugom kontekstu, na svoj način, a građani će ih moći pogledati u petak i subotu. Sam naziv Festivala našao je naziv u turopoljskom dijalektu.

-To je turopoljska riječ, ići u oglede, ići vidjeti je li mlada spremna za udaju, ima li dosta blaga u škrinji. Kroz ovaj festival pozivamo posjetitelje u oglede Velike Gorice. Ideja je da svake godine mijenjamo i lokaciju, da se Festival seli po punktovima, po kvartovima, da na taj način ti gradski dijelovi onda dolaze u fokus, da idemo u oglede po kvartovima da vidimo kakvi su ti kvartovi, kako Velika Gorica izgleda iznutra. Ovdje je nekada bio Konjski trg, kasnije Trg slobode otuda se grad širio i bilo nam je logičnu tu i početi. Bilo nam je bitno da nisu klasične pozornice u pitanju, da rastvorimo taj prostor, da vidimo da izvedba može funkcionirati u otvorenom prostoru, na ulici , u parkiću…-dodaje Katulićeva.

Samo otvorenje festivala uz kratki govor održan je Chopu gdje je predstavljen cijeli organizacijski tim Festivala.

Vjetar u leđa dao je POUVG i Galerija Galženica, Antonija Prodanović i Jurica Škofač, Studio 9 je također u organizaciji, zatim umjetnička organizacija Štoos teatar, Luka Kuzmanović, Udruga Treći prostor iz Zadra i Irena Bočkaj, Zaklada Zamah iz Zagreba. Manifestaciju su kao donator pomogli i Turopoljsko pivo, a partneri su Zagrebačka županija, Ministarstvo kulture i Grad Velika Gorica.

-Festival Oglede je treći program u okviru Dana EU baštine, ove godine tema je živa baština, a festival se uklopio jer je odabrao povijesne lokacije na kojima se održava. Sam naziv „oglede“ dio je turopoljskog dijalekta koji je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro , i povezao je tradiciju i suvremeni izričaj. Želim vam da ova tri dana uživate u vizurama Velike Gorice i programu kojeg su organizatori pripremili za vas-poručila je na samom otvorenju Vesna Župetić u ime gradonačelnika Krešimira Ačkara.

 

Za one koji su propustili sinoćnji performans još stignete odabrati nešto iz programa festivala: u petak program nastavlja Nikolina Majdak performansom „Teret nasljeđa je i nasljeđe tereta”, dok će festival zatvoriti splitski umjetnik Gildo Bavčević” akcijom, odnosno intervencijom u javnom prostoru „Unutarnja kontrola”. Festival prati i interaktivna instalacija „Boli me kuća” AMV Kolektiva izložena u prostoru Chop Old Housa na festivalskoj ruti, te „Spomenik odrastanju” rad Mateja Vukovića, vizualnog umjetnika, izložen u Parku Plemenite općine Turopoljske, a svoj će rad predstaviti i umjetnici izvođači: Mia Štark, Adrijana Brčić, Paulina Vukoja, Zoolektiv, Teatar Cirkus Punkt i Triko Cirkus Teatar (KFS Propuh).

 

(Proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom)

 

Galerija slika

Istaknuti hrvatski umjetnik otvorio novi festival u Zagrebačkoj županiji Istaknuti hrvatski umjetnik otvorio novi festival u Zagrebačkoj županiji Istaknuti hrvatski umjetnik otvorio novi festival u Zagrebačkoj županiji Istaknuti hrvatski umjetnik otvorio novi festival u Zagrebačkoj županiji Istaknuti hrvatski umjetnik otvorio novi festival u Zagrebačkoj županiji Istaknuti hrvatski umjetnik otvorio novi festival u Zagrebačkoj županiji Istaknuti hrvatski umjetnik otvorio novi festival u Zagrebačkoj županiji Istaknuti hrvatski umjetnik otvorio novi festival u Zagrebačkoj županiji Istaknuti hrvatski umjetnik otvorio novi festival u Zagrebačkoj županiji Istaknuti hrvatski umjetnik otvorio novi festival u Zagrebačkoj županiji Istaknuti hrvatski umjetnik otvorio novi festival u Zagrebačkoj županiji