°C 6

Histrion dolazi u Zelinu!

09.01.2023.

Redakcija

Glumačka družina Histrion dolazi u Zelinu s predstavom "Svoga tela gospodar - smešna pripovest u dva dela". Histrion će jednu od svojih najpoznatijih predstava izvesti na kazališnim daskama Dvorane Kraluš u nedjelju, 29. siječnja u 19:30.

Autor predstave je Slavko kolar (1891.-1963.), hrvatski prozaik, ali i autor jedne od ponajboljih drama na hrvatskom jeziku. Režiju potpisuje Damir Lončar, a uloge tumače glumci Damir Lončar, Vanja Cirić, Filip Detelić, Lara Nekić, Zlatko Ožnolt, Barbara Rocco, Dajana Čuljak, Ognjen Milovanović, Davor Svedružić, Borna Galinović i Dea Presečki.

-"Svoga tela gospodar" originalno je nastao kao pripovijetka, da bi skoro četvrt stoljeća poslije Kolar napisao dramu pod istim naslovom, a nedugo kasnije i scenarij za legendarni film Fedora Hanžekovića. Koristeći motiv iz stvarnog života kojemu je uistinu svjedočio, Kolar plete priču o nesretnom, dogovorenom braku između pristalog selskog momka Ive i šepave, ali bogate Rože. Taj ugovoreni brak, brak bez ljubavi ili barem uzvraćene ljubavi, ishodište je tragike koju ova drama nosi. Naravno, Kolar je iskusan pisac. Stoga, kao protutežu ozbiljnosti svog zapleta, nudi i široku lepezu lica koja na svoj neodoljiv, simpatičan način slikaju smiješnu stranu ovog komada. Koristeći vrlo podatan govor turopoljske kajkavštine, Kolarov dramski tekst postaje neizmjerno životan u spoju komičnog i tragičnog, kao uostalom i život sam.Na kraju krajeva, sam pisac ga je podnaslovio kao SMEŠNU PRIPOVEST U DVA DELA. - navodi Damir Lončar.

Ulaznice su dostupne online na ulaznice.hr, u Papirnici MTD Papirus i u uredu Učilišta radnim danom od 7 do 15 sati.