°C 30

Damir Pilčik dobio priznanje Zagrebačke županije: U civilnoj zaštiti je već 40 godina

17.07.2023.

Ivana Ćurić

Uvijek tamo gdje je najteže, bilo da je riječ o potresu, poplavi, požaru ili bilo kakvoj ugrozi koja narušava odvijanje normalnog tijeka naših života, bilo da je riječ o ratu ili miru, gotovo je nemoguće ne susresti Damira Pilčika.

Rodom iz Veleševca, a godinama stanovnik Velike Gorice i današnji pročelnik Ureda civilne zaštite podružnice Zagreb dobitnik je ovogodišnjeg Javnog priznanja Zagrebačke županije koje mu je dodijeljeno 12. srpnja povodom Dana županije.

-Cijeli sam život u Velikoj Gorici kao što sam cijeli radni vijek u sustavu civilne zaštite, a radio sam sve što je trebalo-započeo je Damir Pilčik naš razgovor za kojeg smo ga „uhvatili“, a gdje drugdje nego na terenu, između obaveza.
U sustavu civilne zaštite radi od 1983. godine, uistinu cijeli radni vijek, a sad polako korača prema zasluženoj mirovini za koju se sprema jer, kako kaže, „tu su sada svi ostali preduvjeti koji me u to usmjeravaju“.

-Počeo sam raditi prvo u tadašnjoj Općini Velika Gorica, pa sam prešao u Stožer civilne zaštite Grada Zagreba, pa sam onda u Ministarstvo unutarnjih poslova Policijske uprave zagrebačke kao voditelj civilne zaštite PUZ-a. Kasnije sam prešao u Državni ured za zaštitu i spašavanje, pa sam sad u Ravnateljstvu civilne zaštite, odnosno ponovno u sustavu MUP-a-ispričao nam je Pilčik.

I uistinu, nije bilo nijedne ugroze u Hrvatskoj, a da on nije bio na terenu, među onima koji su pokušali umanjiti štetu i dovesti do normalizacije života.

-U Domovinskom ratu smo 1991. godine evakuirali i zbrinjavali naše prognanike s područja Banovine, i sudjelovanje u pomoći na cijeloj toj našoj liniji uz front, kasnije smo bili u Operacijama Bljesak i Oluja gdje smo pripremali i pomagali sve za povrat stanovnika na oslobođena područja. Sudjelovao sam 1998. godine u velikoj operativnoj akciji Tramontana na području dubrovačkog primorja, Lastova, Pelješca, Korčule kada su harali veliki požari i tu je civilna zaštita odradila veliki posao…-rekao nam je Pilčik samo djelić iz svoje poslovne „biografije“.
Bilo je i onih ljepših događaja koje je prirodom posla pratio, iako nisu bili ništa manje odgovorni po pitanju sigurnosti. Dva puta sudjelovao je u organizaciji oko dočeka pape u Zagreb, i jednom u ostale krajeve Hrvatske što iziskuje praćenje svih tih aktivnosti i dobru organizaciju.

-Bio sam na terenu i tijekom poplava na području Zagrebačke županije i ona katastrofalna na području Brodske Posavine, da ne govorim o potresima i zagrebačkom i petrinjskom, a naposljetku i tijekom svih postupanja vezanih uz pandemiju. Bilo je raznih aktivnosti i dobrih i teških, ali u konačnici po meni uvijek uspješnih-dodao je Pilčik koji na privatnom planu uživa u krugu obitelji , supruge, djece, unuka…


Bliskim prijateljima poznato je da već deset godina odlazi u Zelenortsku republiku gdje pomažu djeci predškolske i školske dobi u edukaciji o zubnoj higijeni, s obzirom na to da mu je supruga stomatologinja Suzana. Ljubav prema putovanju odvela ih je tamo, no kad su vidjeli razliku od luksuznog resorta i siromašnog stanovništva, posvetili su se tamošnjoj djeci, te od tada odlaze upravo među lokalne ljude.

Iako mu se radni vijek bliži kraju iza njega ostaje poduža lista gdje je sve djelovao, kad prođe jedan radni zadatak, dođe drugi, ali osjećaj da si nekome pomogao, kaže, najljepši je dio posla kojeg radi već desetljećima.

-Ja sam u svom poslu profesionalac, pokušavam ga uvijek što bolje i što kvalitetnije odraditi, nažalost nekad ni to nije dovoljno, pa se osjećamo nemoćnima, ali uvijek smo tu da pomognemo i najljepši dio ovog posla je kad ti čovjek kao čovjeku kaže „Hvala, pomogli ste mi.“, to je ono što te motivira dalje-zaključio je naš razgovor Damir Pilčik i odjurio dalje za poslom, gdje ga već budu trebali.

(Proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom)