°C 16

Cijela županija pod maskama: Fašnik stiže u naše gradove

07.02.2023.

Redakcija

 Počelo je najveselije doba godine, kada se maskiramo, prejedamo krafni i uživamo u sveopćem neredu.

I ove godine mnogi će gradovi Zagrebačke županije održati tradicionalni fašnik.

Velika Gorica počinje već ove subote, 11. veljače, s Malim fašnikom za djecu, a tjedan dana kasnije, 18. veljače, gradom će prošetati vesela povorka Velikog fašnika. Sve posjetitelje čeka mnoštvo zabave, superjunaci, oslikavanje lica, a posebnu atrakciju čini i jedinstvena poslastica u Velikoj Gorici – krafnoled.

I Ivanić-Grad počinje već ovaj vikend – u nedjelju, 12. veljače u 15 sati održat će se 20. međužupanijski umirovljenički fašnik, a povorka kreće od SP Zelenjak do Malog trga.

Fašničkog sadržaja imat će i tijekom sljedećeg tjedna: 15. veljače u Maloj dvorani POU održat će se predavanje o pokladama na Lastovu, a dan kasnije u Centru za posjetitelje moći ćete izraditi vlastite maske.

U subotu, 18. veljače od 10 do 13 sati u sklopu Fašnika će se na Malom trgu predstaviti fašnički recepti, dijeliti krafne i kuhano vino, a djecu će zabavljati štulaši i Balonko,

U utorak, 21. veljače, Dječja fašnička povorka Dječjeg vrtića Ivanić će prošetati od 10 do 12 sati Ivanićem i zaustaviti se na Malom trgu gdje će proslaviti zadnji dan Fašnika.

U Jastrebarskom će se fašnik obilježiti s Dječjim vrtićem Radost na Strossmayerovom trgu, 21. veljače.

Sveta Nedelja također će prepustiti fašnik dječjim rukama. U subotu, 18. veljače na Trgu Ante Starčevića u Svetoj Nedelji u 11 sati krenut će dječji program koji će voditi Bojan Jambrošić, a nastupit će Dječji vrtići, Strmečki mališani, Dječji zborovi Pikići i Arija, Udruga Balans-Code, OŠ Sveta Nedelja i OŠ Vladimir Deščak. Djeca će moći uživati u oslikavanju lica, mađioničarskom showu Magic Leon i modeliranju balona.

I u Svetom Ivanu Zelini zavladat će djeca na Zelinskom dječjem fašniku koji će se održati u subotu, 18. veljače u 12 sati uz Kim Verson, krafne i sokove i karnevalski disko na ŠRC Zelina.

Dugoselski fašnik održat će se u nedjelju, 19. veljače u 12 sati gdje će se na Kolodvorskoj ulici prošetati najljepše maske malih i velikih skupina, a glazbeno će ih pratiti Kraljevi ulice.

I što bi fašnik bio bez Samobora, srca fašnika u kontinentalnoj Hrvatskoj?

Sraka, Sudec, Princ i Fiškal jedva čekaju vidjeti i čuti sjajne kostime i briljantne prijedloge kako svakodnevicu učiniti boljom, ljepšom, veselijom i prosperitetnijom za svekoliko fašničko pučanstvo.

Nakon proglašenja Slobodne Fašničke Republike publici će se predstaviti samoborski srednjoškolci iz Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole i Gimnazije Antuna Gustava Matoša, a potom slijedi koncert Maje Šuput.

Prvog fašničkog vikenda u subotu, 11. veljače nastupa Queen Real Tribute band, a u nedjelju, 12. veljače Dalmatino.

Drugi fašnički vikend započet će 17. veljače koncertom Opće opasnosti, u subotu, 18. veljače nastupa Miroslav Škoro, a u nedjelju, 19. veljače Zvonko Bogdan. Zadnjeg dana fašnika u utorak, 21. veljače za zabavu će se pobrinuti Dražen Zečić.

Svi koncerti počinju u 20 sati, osim nedjeljnih koji su na rasporedu od 17 sati, a ulaz je slobodan.