°C 27

Biciklisti uživali na putu bijele rode od Donje Zdenčine do Donje Kupčine

13.07.2023.

Ivana Ćurić

Jedna od najposebnijih biciklijada u zagrebačkom kraju, biciklijada „Put bijele rode” koja spaja Donju Zdenčinu i Donju Kupčinu, dva sela s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji, održana je u subotu, 8. srpnja po sedmi puta. Biciklisti, domaći i strani uživali su u prekrasnom domu bijelih roda, zlatnim poljima, zelenim šumama i čarobnoj Kupi. Trasa biciklijade praznik je za oči i uši, za dušu i tijelo.

-Ova staza je ono što nam u današnjem užurbanom temu treba, nevjerojatna priroda koja odiše savršenstvom mira, tišine i spokoja te hrani čarobnim mirisima i bojama– istaknuli su sudionici biciklijade .

Organizatori Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, Turistička zajednica općine Pisarovina i Udruga Zdenčina 1562 pripremili su uz biciklijadu i dvije izložbe, izložbu fotografija ptica Vlade Pirše, izložbu slika na temu bijele rode, besplatan razgled zavičajnog muzeja Donja Kupčina kao i degustaciju domaćih proizvoda. Brinuli su i za zdravlje biciklista te je organizirano mjerenje šećera i tlaka kao i vođene vježbe zagrijavanja na startu i vježbe istezanja na cilju.

-S ponosom mogu reći da najviše roda u Hrvatskoj nakon Sisačko-moslavačke županije ima u Zagrebačkoj županiji. Prema najnovijim podaci na našem području imamo preko 260 gnijezda bijele rode. Na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima nalazi se 30-ak gnijezda, a na stupovima čak 230 gnijezda bijele rode. Najviše roda na području Zagrebačke županije nalazi se u gradovima Vrbovec i Ivanić Grad, općinama Pisarovina i Klinča Sela. Sela s najvećim brojem roda su Donja Kupčina i Donja Zdenčina-istaknula je ravnateljica JU Zeleni prsten dr.sc. Tatjana Masten Milek i pozvala sve sudionike da se uključe u fotonatječaj na temu bijele rode koji je u tijeku.

Direktorica TZ Pisarovina Ivanka Rogić je istaknula važnost biciklijade za promociju kulturne i prirodne baštine Pisarovine. Pisarovina je ponosna na svojih šest biciklističkih ruta, koje osim ljepota prirode, nude mogućnost otkrivanja i etnološke, povijesne i sakralne baštine te gastronomsku ponudu ovoga kraja.

 

(Izvor i foto:JU Zeleni prsten)

Galerija slika

Biciklisti uživali na putu bijele rode od Donje Zdenčine do Donje Kupčine Biciklisti uživali na putu bijele rode od Donje Zdenčine do Donje Kupčine Biciklisti uživali na putu bijele rode od Donje Zdenčine do Donje Kupčine Biciklisti uživali na putu bijele rode od Donje Zdenčine do Donje Kupčine Biciklisti uživali na putu bijele rode od Donje Zdenčine do Donje Kupčine Biciklisti uživali na putu bijele rode od Donje Zdenčine do Donje Kupčine