°C 22

Besplatna predavanja o solarnim elektranama za kućanstva u Zagrebačkoj županiji

29.08.2022.

Redakcija

Stručni tim Na sunčanoj strani, neprofitnog servisa za podršku u realizaciji solarnih elektrana za kućanstva Zelene energetske zadruge, od 29. kolovoza do 2. rujna održat će besplatna predavanja “Solarne elektrane za kućanstva” na području Zagrebačke županije. Predavanja će se održati uživo u Velikoj Gorici, Ivanić-Gradu i Dugom Selu, a namijenjena su svim građanima zainteresiranim za ulaganje u vlastitu solarnu elektranu.

Raspored predavanja “Solarne elektrane za kućanstva” u Zagrebačkoj županiji:

VELIKA GORICA: 29. kolovoza, 17:00, Gradska vijećnica

IVANIĆ-GRAD: 1. rujna, 18:00, Pučko otvoreno učilište Ivanić-Grad

DUGO SELO: 2. rujna, 18:00, Caffe bar Soho

Ova predavanja idealna su prilika za upoznavanje s uvjetima za ugradnju te cjelokupnim procesom realizacije vlastite solarne elektrane. To podrazumijeva i upoznavanje s ključnim informacijama vezanim uz najčešće prilike za sufinanciranje troškova realizacije, a u Ivanić-Gradu će se predstaviti i aktualan Javni poziv za sufinanciranje izrade glavnog projekta sunčane elektrane u kućanstvima.

Ulaganje u solarnu elektranu i do sada je bilo isplativije od čuvanja novca u banci, a s rastom cijena energenata ono postaje još isplativije. Uz vlastitu solarnu elektranu u kućnom budžetu zadržavamo od 85% dotadašnjeg troška električne energije, i to kroz razdoblje od 25 godina, koliko iznosi prosječan životni vijek solarne elektrane. Jedna od ključnih prednosti solarnih elektrana je i energetska neovisnost. Samostalnom proizvodnjom električne energije iz obnovljivog izvora koji nam je dostupan lokalno, u svakom dijelu Hrvatske, zaštićeniji smo od promjena koje donosi aktualna energetska i druge krize u budućnosti.

Stručni tim servisa Na sunčanoj strani je u posljednje dvije godine održao informativna predavanja o solarnim elektranama za kućanstva u preko 20 gradova diljem Hrvatske. Kroz sam servis, građanima iz cijele zemlje svakodnevno se pruža savjetodavna podrška u procesu realizacije vlastite solarne elektrane, izrada glavnog projekta, povezivanje s provjerenim instalaterima te podrška u iskorištavanju prilika za sufinanciranje. Nakon predavanja na području Zagrebačke županije, servis Na sunčanoj strani najavit će i besplatna predavanja o solarnim elektranama na više lokacija na području Grada Zagreba.