°C 24

Ajvari, pekmezi, sirevi...sve domaće i fino na jubilarnim 20. Danima hrane

16.10.2023.

Maja Peranić

Proteklog vikenda u balonu Boćarskog doma na Prisavlju održani su jubilarni 20. Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Gotovo 80 izlagača punilo je svoje domaće proizvode pa su se tako mogli kupiti sirevi, ulje, meso, tjestenina, med, vino, ajvar, pekmez, razni čajevi, kao i tradicijski proizvodi i rukotvorine.

Izlagače su obišli zamjenik župana Ervin Kolarec i zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet.-Kada je riječ o tržištu i domaćim proizvodima, Zagreb i Zagrebačka županija neraskidivo su povezani. Zagrepčani su sretni jer u njihov grad svakodnevno stiže svježe ubrano voće i povrće, sir i vrhnje, meso i brojni drugi domaći proizvodi iznimne kvalitete. S druge strane, proizvođači i žitelji Zagrebačke županije moraju biti sretni jer ih ponekad samo sat vremena vožnje dijeli do milijunskog tržišta na kojem mogu prodati svoje proizvode. Smatram da je to sjajna kombinacija urbanog i ruralnog- rekao je Kolarec, dodavši kako Zagrebačka županija na godišnjoj razini za poljoprivredu osigurava 3 milijuna eura.-Promoviramo lokalnu proizvodnju i kratke lance opskrbe, izravnu kupnju od poznatog proizvođača, a time i poljoprivrednu proizvodnju i ruralni turizam ovih dviju županija. Grad Zagreb ima razne programe potpore lokalnim proizvođačima hrane, poput Plavog cekera, a vrlo brzo ćemo ići u sustav potpora malim lokalnim ekološkim proizvođačima svih vrsta hrane-rekao je Korlaet.

Glasnogovornica Crvenog križa Zagreb Nikolina Gotal iskoristila je ovu priliku kako bi upozorila na velike količine bačene hrane u Hrvatskoj, zbog čega je zagrebački Crveni križ započeo s projektom banke hrane u koju građani, ali i proizvođači mogu donirati hranu.

(izvor: Zagrebačka županija)

Galerija slika

Ajvari, pekmezi, sirevi...sve domaće i fino na jubilarnim 20. Danima hrane Ajvari, pekmezi, sirevi...sve domaće i fino na jubilarnim 20. Danima hrane Ajvari, pekmezi, sirevi...sve domaće i fino na jubilarnim 20. Danima hrane Ajvari, pekmezi, sirevi...sve domaće i fino na jubilarnim 20. Danima hrane Ajvari, pekmezi, sirevi...sve domaće i fino na jubilarnim 20. Danima hrane Ajvari, pekmezi, sirevi...sve domaće i fino na jubilarnim 20. Danima hrane