°C 13

30 godina susreta zaprešićke i samoborske Matice na Perkovčevom grobu

20.05.2020.

Redakcija

Prošlo je punih 30 godina otkad je uspostavljena suradnja samoborskog i zaprešićkog ogranka Matice hrvatske te Osnovne škole Ivana Perkovca iz Šenkovca oko obilježavanja datuma rođenja i smrti velikog hrvatskog novinara, književnika, prosvjetitelja, tajnika Matice hrvatske, saborskog zastupnika i jednog od utemeljitelja časopisa Vienac, Ivana Perkovca, koji je pokopan na samoborskom gradskom groblju.

Ta veza je i danas čvrsta, ne samo radi tradicije, već zbog očuvanja bogate kulturne baštine koju je Perkovac ostavio.

Samoborski i zaprešićki matičari, u suradnji s OŠ Ivana Perkovca iz Šenkovca, imali su brojne planove za ovu veliku obljetnicu, pogotovo stoga jer se bliži 195. godišnjica rođenja i 150. godišnjica Perkovčeve smrti, ali u tome ih je omela epidemiološka situacija.

Stoga su ove godine danas, 20. svibnja na Perkovčevom grobu u Samoboru cvijeće položili i svijeće upalili ravnateljica OŠ Ivana Perkovca iz Šenkovca Vesna Javor, u pratnji predsjednika i članova zaprešićkog ogranka MH Mirka Ivanjeka, Borisa Milihrama i Božidara Novaka, koje je u Samoboru dočekala potpredsjednica samoborskog ogranka MH Sandra Sinković, a u ime Grada Samobora goste je pozdravio pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Juro Horvat.

Svoje će planove za dostojno obilježavanje ovih važnih obljetnica iz naše povijesti, uz daljnje promicanje lika i djela Ivana Perkovca, ostvariti već dogodine.