°C 8

Tko je kriv za spaljenu travu na Gradskom stadionu?

04.08.2016.

MajaR

Katastrofa. Užas. Ekocid…..Gotovo su unisoni komentari struke i posjetitelja Gradskog stadiona na stanje travnjaka. Nekada jedan od najboljih i najljepših nogometnih terena u ovom dijelu Hrvatske, danas izgleda poput – spaljene zemlje.

Pitanje je kada je travnjak zadnji put dobio malo vode. Potraje li ovako, moglo bi se dogoditi da se više neće imati što zalijevati, jer će trava u korijenu izgorjeti. Ovim, kao i ostalim sportskim objektima upravlja Grad, putem Gradske zajednice sportova, bez koje nema trošenja vode, a niti ostalih troškova. Nogometni klub Vrbovec koristi objekt. HNS-u i njegovim tijelima tijekom natjecanja odgovara nogometni klub, koji – kako proizlazi – ne odlučuje ni o čemu.

Ovisi o financijskim tranšama i radnim nalozima (za nužne zaposlenike-domare) stručnih službi Gradske zajednice sportova. Polovicom srpnja počele su pripreme vrbovečkog trećeligaša za novu sezonu. U pogonu je tridesetak igrača seniorske momčadi, ali još stotinjak klinaca u mlađim kategorijama. Treniraju i odigravaju pripremne utakmice na glavnom terenu, koji se tako dodatno uništava. Pomoćno igralište s umjetnom travom prvotimci iz nekih razloga ne koriste.

Nedavno je klupska administracija uputila pismeni apel, kojega je potpisao predsjednik Vlado Baček, Gradskoj zajednici i pročelniku za društvene djelatnosti Grada, tražeći da se, među ostalim, hitno sanira travnjak, popravi elektronski semafor i osiguraju neki drugi uvjeti za nesmetan rad, pogotovo nastup u skorom prvenstvu.

Nije dugo trebalo čekati odgovor Gradske zajednice. Ona klupsko vodstvo podsjeća kako se „glavno igralište održava primjereno i kvalitetno sukladno periodu u kojem nema službenih natjecanja.“ Navodi se, nadalje, kako se uvijek osiguravaju svi uvjeti da igralište bude posve spremno i kvalitetno za sezonu krajem kolovoza….Čitamo i „packu“ – postoji pomoćno igralište, čije održavanje također košta, na kojem se trebaju održavati treninzi, a glavni teren treba čuvati! Klubu se predbacuje što dosada već nije zatražio popravak semafora itd…

Na kraju dopisa, kojega je potpisao tajnik Gradske zajednice sportova Grada Vrbovca Tvrtko Jakšić, apelira se na klub da ne vrši nepotreban pritisak na stručne službe i zaposlenike Gradske zajednice, jer su „svi oni usmjereni u cilju što kvalitetnijeg izvršenja Programa javnih potreba u sportu u kojemu vaš klub zasluženo ima bitnu poziciju.“ Još pozivaju klub da izvrše plaćanje dospjelih, a neplaćenih računa prema Gradskoj zajednici sportova.

Dok traje prepiska i dokazivanje tko je ili nije u pravu, dotle ljetne žege čine svoje. Stadion, u koji je prije gotovo 20 godina za ondašnje potrebe 2. Svjetskih vojnih igara uloženo puno javnog novca (Grad i PIK Vrbovec), iako je opremljen automatskim poljevačima (prskalicama) mogao bi lako postati komad – spaljene zemlje. (F.Simić)