°C 12

Rukometni klub Rudar proslavio 60 godina rada

18.11.2019.

Romana Šimek

Dobro je poznato s koliko pažnje se Rudari odnose prema svojoj tradiciji i uspješno čuvaju svoj identitet. Ponos ovog našeg malog mjesta s tek 1100 stanovnika već punih 6 desetljeća je i Rukometni klub Rudar, koji je u prostorijama DVD-a Rude prigodnom svečanošću obilježio 60 godina uspješnog rada uz predstavljanje nove monografije, koja na 150 stranica donosi sve najvažnije trenutke u radu kluba od 1959. do 2019. godine. Novu monografiju je, kao dopunjeno izdanje od prije 10 godina, uredio Robert Škiljan.    

Nakon što je zamjenik predsjednice kluba Hrvoje Jurić pozdravio brojne rukometaše svih generacija i uzvanike koji su nazočili svečanosti, među kojima su bili i predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac, zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec, pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat, zamjenik predsjednika Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije Boris Makarun, glavni tajnik Zagrebačkog rukometnog saveza Kazimir Ilijaš, glavni tajnik Rukometnog saveza Zagrebačke županije Zvonko Barilić, predsjednik Samoborskog športskog saveza Miro Kelečić, ravnatelj Ustanove Sportski objekti Samobor Vladimir Čerkez, predsjednik Mjesnog odbora Rude Željko Koščica, ravnateljica Osnovne škole Rude Kristina Halužan te tajnik KUD-a Oštrc Josip Lebegner, predsjednica kluba Snježana Hofer ukratko je predstavila rad kluba, koji je, na inicijativu prof. Rudolfa Levaka, utemeljen 5. travnja 1959. godine.

Istaknula je pritom i njegove osnivače i prve igrače: Janko Turinski, Drago Koščica, Ivan Papeš, Josip Skendrović, Franjo Štengl, Mirko Cvetković, Stjepan Cvetković, Zvonimir Papeš, Mijo Hofer, Josip Fresl, Krešo Domin, Janko Fresl, Alojz Čančar, Marijan Fresl, Stjepan Prosoli, Janko Načkar, Marijan Fabeković, Alojz Cvetković, Branko Mađarić, Alojz Fresl, Antun Šujster i Ivan Kozjan, koji su s puno entuzijazma okupljali oko sebe mlade Rudare i stvorili klub o čijim uspjesima se danas s velikim respektom govori u rukometnim krugovima.

Desetljeća su prolazila, smjenjivale su se generacije, bilo je uspona i padova, ali Rudari su uspjeli zadržati kontinuitet, doći do vrha hrvatskog rukometa, sve zahvaljujući ponajprije vlastitim igračkim kadrom i vodstvom, što je rijetkost u današnjem ekipnom sportu. No, vjerojatno više od svega rukometaše Rudara razveselila je nova sportska dvorana, koja im je dala dodatan vjetar u leđa i omogućila daljnji uspješan razvoj. 

Iz RK Rudar ponikli su i reprezentativci Matej Ašanin, Luka Bumbak, Zvonimir Đikić, Tomislav Štajnkler, Lovro Gaća i olimpijac Vladimir Šujster, mlađe uzrasne kategorije danas nižu vrhunske rezultate, dvije sezone klub se natjecao i u Premijer ligi, a sve to prepoznaje i Hrvatski olimpijski odbor koji klubu ove godine dodjeljuje Priznanje Matija Ljubek za životno djelo u području sporta.

Čestitke i dobre želje u daljnjem radu rukometašima i vodstvu kluba uputili su redom uvaženi gosti, koji su došli s prigodnim poklonima, a ovu svečanost vodstvo kluba iskoristilo je da uruči zahvalnice i priznanja svojim brojnim donatorima, prijateljima i podupirateljima.