°C 6

Oni pomiču granice ljudskih mogućnosti

26.01.2018.

majai

Zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić primio je i prigodno nagradio sportaše s invaliditetom - Velimira Šandora, Mariju Martinović i Natašu Sobočan – koji su postigli sjajne uspjehe na 7. IWAS svjetskim igrama koje su održavale od 30. studenog do 6. prosinca 2017. godine u portugalskom gradu Vila Real de Santo António.

-Bolji poklon od ovog nisam mogao poželjeti za kraj godine- prokomentirao je Velimir Šandor svoju zlatnu medalju u spojenim kategorijama F32, F51 i F53. Velikogoričaninu je ovaj put za pobjedu bilo dovoljno baciti disk na daljinu od 17,59 metara, a kao veliki poticaj za daljnji rad istaknuo je sjajnu atmosferu u Atletskom klubu osoba s invaliditetom „Uspon“ iz Velike Gorice čiji je dugogodišnji član, kao i u reprezentaciji.



Zadnjih godinu dana, Šandoru se na intenzivnim treninzima s trenerom Ivanom Čengićem pridružila i Nataša Sobočan koja je na 7. IWAS svjetskim igrama osvojila brončanu medalju bacivši disk 15,28 metara u spojenim kategorijama F54, F55, F56 i F57. Prije toga Nataša je ostvarila zapaženu plivačku karijeru koju je nakon 18 godina odlučila zamijeniti ovom atletskom disciplinom.

-Osvojenom medaljom sam najviše iznenadila samu sebe s obzirom na kratko vrijeme treniranja od tek godinu dana- rekla je Nataša Sobočan dodavši da paralelno trenira i bacanje kugle.

Najmlađa među njima, dvadesetogodišnja je Marija Martinović, članica Stolnoteniskog kluba osoba s invaliditetom „Uspon“, također iz Velike Gorice, koja je na 7. IWAS svjetskim igrama osvojila zlatno odličje zajedno s Ruskinjom Aleksandrom Vasiljevom te Iračankom Al Waieli Hadel pobijedivši Tajvanke Lu Pi-Chun i Lin Yen Ying s 2-1.



-Ovo je moje prvo natjecanje i prva medalja što mi predstavlja velik poticaj za daljnji rad- rekla je Martinović dodavši da se stolnom tenisu posvetila tek na nagovor sadašnje trenerice Mirjane Lučić. -Iznenadni invaliditet me je zapravo okrenuo sportu-izjavila je Martinović.

Ovom prigodom Županija je nagradila uspješne sportaše sportskom opremom po njihovom izboru u ukupnom iznosu od 12 tisuća kuna.

-Nema boljih ambasadora Županije od sportaša, naročito kad su oni ovako mladi i uporni, odlučni da pomiču granice ljudskih mogućnosti-naglasio je zamjenik župana Hrvoje Frankić prilikom prijema sportaša.

Prijemu je prisustvovao i predsjednik Sportskog saveza osoba s invaliditetom Zagrebačke županije Darko Matić koji je zahvalio Županiji na kontinuiranoj financijskoj podršci istaknuvši pritom da „sport osoba s invaliditetom bez financijske pomoći nema budućnost“. Ove godine Zagrebačka je županija za rad Saveza osigurala 300.000 kuna.

(Zagrebačka županija)