°C 15

Mraclin na jednu večer postao centar hrvatskog olimpizma

10.07.2019.

Damir Žbulj

Mraclin je na jednu večer postao centar hrvatskog olimpizma! Na mraclinskoj Zgradi svečano je proslavljena 20. obljetnica postojanja časopisa Olimp, magazina Hrvatskog olimpijskog odbora, koji izlazi svaka tri mjeseca, a obrađuje sve važne i aktualne teme hrvatskog sporta.

U Mraclinu su tako bili i predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop, glavni urednik Olimpa Ante Drpić, zamjenik gradonačelnika Velike Gorice Ervin Kolarec predsjednik Gradskog vijeća Neven Karas, predsjednik Zajednice športskih udruga grada Velike Gorice Goran Kovačić te brojni drugi ugledni gosti...

U ime organizatora i domaćina ove velike svečanosti sve okupljene je pozdravio Ratko Cvetnić, jedan od suradnika u Olimpu, pa predsjednik Nogometnog kluba Mraclin Goran Vukašinec, dok su priredbu uveličali članice i članovi KUD Dučec te Društvo žena 'Anđela Lovreković'.

Turopoljski ljubitelji sporta imali su se prilike upoznati s magazinom koji je jedinstveni sociološko kulturološki časopis hrvatskog sporta pokrenut još 1999. godine. Za časopis Olimp pisali su i pišu novinarski autoriteti i uglednici javne riječi kao i povijesti sporta govoreći o odnosu sporta i društva u područjima filozofije, umjetnosti, etike, medija, vrhunskog sportskog rezultata do glavnih događaja u hrvatskom i međunarodnom sportu i olimpizmu.

Veliki jubilej HOO-a uveličali su svojim prigodnim programom članovi KUD Dučec, a snimljena je i prigodna 'milenijska fotografija' svih uzvanika s pomlatkom NK Mraclin.

"Naslovnica 71. broja časopisa Olimp u znaku je broja 20 i već se njezinim sadržajem otkriva da je riječ o slavljeničkom izdanju kojim se obilježavaju puna dva desetljeća izlaženja tromjesečnika Hrvatskog olimpijskog odbora. Iz istog razloga redovitim prilogom Povijest hrvatskog sporta dominira tema o desetljećima stvaranja Olimpa, iz pera glavnog urednika Ante Drpića. Središnji višeportski događaj svečarskog broja netom su završene Europske igre u Minsku, a u rubrici Olimpijske nade priča je o Ani Viktoriji Puljiz, sjajnoj mladoj džudašici koja bi mogla zabljesnuti i krajem ovoga mjeseca na ljetnom Olimpijskom festivalu europske mladeži (EYOF) u Bakuu.

Ponovno je vrlo zanimljiva i rubrika Olimpijske legende jer donosi podsjetnik na nogometnu karijeru Stjepana Deverića, brončanog olimpijca iz Los Angelesa 1984. godine.

Ronjenje i podvodni sportovi predstavljeni su u dijelu časopisa koji se bavi nastankom modernog sporta, a u obilju zanimljivosti koje donosi rubrika Od Olimpa do Olimpa nalazi se i osvrt na prvu dodjelu HOO-ove Nagrade Milan Neralić za izniman doprinos razvoju sporta na lokalnoj razini.

U rubrici Znanost i sport može se saznati kako je Olimp u svojoj dvadesetogodišnjoj povijesti uspio zadržati originalnost, stručnost i zanimljivost. Upravo takav je i njegov obljetnički 71. broj..."

(Foto: NK Mraclin)