°C 7

Kapusta: U Goricu sam stigao zbog Sesara, nadamo se kako će u petak 'pasti' i Zadar!

31.01.2019.

Damir Žbulj

Veliku Goricu u petak očekuje još jedan košarkaški spektakl! Nakon što su u Gradskoj sportskoj dvorani ove sezone 'pali' i Cibona i Split, u goste Goričanima dolazi Zadar, u sklopu 14. kola HT Premijer lige.

Ekipa Josipa Sesara u prošlom je kolu upisala izuzetno važnu, prvu gostujuću, pobjedu kod Bosca i sada bez pritiska može u okršaj s jednom od najjačih ekipa domaćeg prvenstva.

Goricu je u prošlom nastupu predvodio 22-godišnji Koprivničanec Borna Kapusta, povremeni hrvatski reprezentativac, najbolji razigravač velikogoričkog prvoligaša, ali i svakako jedan od najboljih na hrvatskim parketima...

Borna je i jedan od glavnih kotačića u Sesarovom sustavu, ove sezone bilježi 5,9 asistencija po utakmici, a u prosjeku za 23 i pol minute na terenu bilježi i devet poena.

Kapustu smo 'uhvatili' nakon jednog od napornih treninga u Gradskoj sportskoj dvorani prije velikog okršaja sa Zadranima.

"Iz Koprivnice sam. Počeo sam s košarkom dok sam imao šest godina, a već s 15 sam prešao u Križevce gdje sam igrao prvu ligu. Kasnije me put odveo u Zabok pa sam jedno vrijeme bio u Gorici, a sad sam u Goricu ponovno stigao iz Zaboka. Ovo mi je sedma godina kako sam među prvoligašima, nadam se kako ću do kraja sezone odigrati što bolje pa ćemo vidjeti što i kako dalje," predstavio nam se ukratko Borna.

Gorica je u prvom dijelu sezone upisala četiri pobjede, a među igračima i trenerom postoji žalo što i nije bila koja više...

"Bilo je dosta burno. Bilo je nekoliko poraza u posljednjim sekundama i te utakmice smo mogli malo pametnije odigrati, mogli smo ih možda i dobiti. Nedostajalo je i malo sreće, koja je ponekad bitna u sportu."

Nastavak natjecanja donio je važno slavlje na gostovanju kod Bosca i sad se čak otvara prilika za borbu za ulazak u doigravanje, što bi bio fenomenalan rezultat, uz činjenicu kako je Gorica ove sezone osigurala skorašnju Final 8 završnicu Kupa Kreše Ćosića u Splitu.

"Skinuli smo veliki pritisak s naših ramena i sad bi nam u nastavku sezone trebalo biti puno lakše."

Veliki dvoboj protiv Zadra igra se u petak u Gradskoj dvorani od 19 sati...

"Nadamo se kako bi mogao pasti i Zadar. U svakoj utakmici imamo svoje šanse, iako je Zadar veliki favorit. Ipak je to Zadar. Probat ćemo se držati što duže u utakmici i probat ćemo ih iznenaditi. Imaju neke probleme u ABA ligi, imaju nekoliko ozlijeđenih igrača, a već u nedjelju ih čeka gostovanje kod Mege Bemaxa, što im je izuzetno važna utakmica. Vidjet ćemo što se može napraviti!"

BORNA POPUT CINDRIĆA

Kapusta je kao 'klinac' trenirao i nogomet u Slaven Belupu. Priča se da je bio veliki talent, igrao ofenzivnog veznjaka, popularnu 'desetku', ali se na kraju odlučio za košarku, gdje također veći gušt vidi u asistencijama nego u postizanju pogodaka.

Sličnu priču ima i naš ponajbolji rukometaš Luka Cindrić, koji je odličan primjer talentiranog nogometaša koji je promijenio sport - i pogodio. Luka je u mlađim dobnim kategorijama bio i na meti Dinama, no, danas ne žali za odlukom koji je donio.

Znamo da je Ivano Balić bio i fenomenalan košarkaš i da dio njegove rukometne genijalnosti leži u tome što je upravo godinama trenirao košarku!

Vjerujemo kako niti Borna neće požaliti i kako je pred njim zapažena košarkaška karijera.

No, tko zna, da se Kapusta odlučio za nogomet, možda bi danas nosio dres HNK Gorica...

"Točno, trenirao sam i nogomet. Tata je košarkaški trener u Koprivnici, vodi klub u Drugoj ligi Sjever. Jedno vrijeme sam igrao u Slaven Belupu i paralelno trenirao košarku. U jednom danu sam znao imati po tri treninga i rekli su mi kako se moram odlučiti za jedan sport...

"Išlo mi je dobro i u nogometu, svašta se moglo dogoditi, a možda bih danas igrao nogomet za Goricu..." 

"Cindrić je pogodio, vidjet ćemo što će sa mnom biti," kroz smijeh je dodao pa naglasio:

"Oduvijek, još od malih nogu, više sam volio asistirati nego zabiti koš. Ponekad je to i loše, ali povuče me akcija. Košarka je prava momčadska igra i bitno je da svi daju svoj doprinos."

NADAM SE KAKO ĆU PONOVNO U REPREZENTACIJU

Borna je prošao sve mlađe kategorije hrvatske košarkaške reprezentacije, a prošle godine je s B selekcijom bio na turniru u Kini.

S juniorskom U18 nacionalnom izabranom vrstom prije četiri godine osvojio je europsku broncu i s U19 ekipom svjetsko srebro. Izbornik mu je bio Ante Nazor, danas trener Zadra, koji u petak stiže u Veliku Goricu.

S njim u ekipi bili su između ostalih i naše NBA zvijezde Dragan Bender, Ivica Zubac, Ante Žižić pa MarkoArapović, Nik Slavica, kao i sadašnji klupski suigrač Ivan Majcunić te Lovro Mazalin, koji je prije nekoliko dana potpisao za Goricu...

"Prošao sam sve mlađe kategorije hrvatske reprezentacije. Prošlo ljeto sam bio u B selekciji. Ovo ljeto ponovno ćemo se okupiti i nadam se kako ću se uspjeti izboriti za svoje mjesto. S Hrvatskom sam bio na turniru u Kini, odigrao sam dobro i iskoristio sam minute koje sam dobio, a vidjet ćemo hoće li izbornik i dalje računati na mene u takvim akcijama."

Za Goricu i Sesara posebno je vezan...

"Prije tri godine sam baš živio u Velikoj Gorici tako da sam dobro upoznao ovaj grad, koji je super. Sad trenutno ipak živim u Zagrebu. S trenerom Sesarom sam surađivao ovdje i zato sam ponovno i došao, praktički baš zbog njega. Znam kakav je trener, znam što traži i očekuje od igrača. Zasad je dobro, a vidjet ćemo kako ćemo zaključiti sezonu."

"Ovo mi je već sedam godina kako sam u prvoj ligi i nadam se kako ću iduće sezone ipak igrati na nekoj višoj razini. Potpisao sam s novim menadžerom, novom agencijom i oni će mi probati pronaći angažman negdje u ABA ligi, u inozemstvu. No, sve ovisi o meni i mojim igrama do kraja sezone," smatra Borna.

TREBAT ĆE NAM PODRŠKA NAVIJAČA

Pohvalio je i svoje suigrače, s kojima se odlično slaže...

"Ekipa je posložena na pravi način. Imamo i mlađih i starijih, iskusnijih igrača. Svi se dobro slažemo, na treninzima, utakmica, ali i izvan terena se družimo. Stvarno je odlična."

U petak se protiv Zadra očekuje prava 'vatrena' košarkaška atmosfera, a nadamo se kako će pune tribine nositi naše Goričane prema novom velikom slavlju...

"Bilo je lijepo napuniti do vrha našu dvoranu. Zadar je institucija naše košarke i bilo bi ih lijepo iznenaditi. Trebat će nam podrška navijača!"

"Volim igrati utakmice gdje su navijači 'vatreni', to me 'diže'! Nadam se da će doći i Tornado, ali da neće raditi probleme kao što je to bio slučaj sa šibenskim Funcutima," poručio nam je za kraj razgovora Borna.