°C 7

HRK Gorica zasluženo na vrhu, nezaustavljivi Ćavar najefikasniji strijelac

06.04.2020.

Damir Žbulj

Rukometaši Gorice imali su sezonu iz snova, dok se u naše živote nije umiješao koronavirus i praktički paralizirao cijeli svijet.

Liderska pozicija na ljestvici Paket 24 Premijer lige zasluženo je osigurana u posljednjem kolu, uvjerljivom domaćom pobjedom nad Sesvetama, a samo nekoliko dana prije nego što je trebala početi Liga za prvaka u Vinkovcima je još jednom svladana Spačva te je osigurano mjesto u četvrtfinalu Hrvatskog rukometnog kupa. 

"Mislim da su ovi dečki to zaslužili! Gledajući cijelu sezonu mislim da smo stvarno jako dobro igrali. Dogodio se jedan mali pad, ali to je i u neku ruku normalno kako se moralo dogoditi," pričao nam je nedavno trener Andrija Nikolić, koji je odlično posložio momčad sastavljanu od igrača koji su već neko vrijeme u klubu nositelji igre i onih koji su stigli ove sezone na posudbu iz PPD Zagreba.

Liga za prvaka trebala je biti 'šlag na torti' sjajnih rezultata, a okršaji s hrvatskim prvakom Zagrebom i našičkim Nexeom prave poslastice za sve ljubitelje rukometa.

Međutim, nastavak natjecanja i dalje je upitan, a sasvim je nerealno da se proglasi prvak Hrvatske bez da se odigra završnica sezone.

"Sigurno kako je ovo naše prvo mjesto na kraju zasluženo, jer mislim kako smo cijelu sezonu konstantno igrali na visokoj razini, osim nekoliko utakmica. Možda smo se malo opustili, ali hvala Bogu pobijedili smo Sesvete i tako se vratili na vrh," osvrnuo se Zadranin Luka Lovre Klarica, jedan od velikih talenata hrvatskog rukometa, koji se oporavio od teške ozljede koljena.

Ivan Laljek jedan je od glavnih igrača ove momčadi i ima velike zasluge za ovaj uspjeh: "Prvi puta u povijesti smo ovaj regularni dio završili na prvoj poziciji. Lijep je osjećaj..."

Goričani su za osvajanje prvog mjesta u 18 utakmica morali ostvariti 12 pobjeda, uz dva remija, a na kraju je i presudio i bolji međusobni omjer s Dubravom, koja se pokazala i najopasnijim suparnikom u ovom dijelu prvenstva.

Naravno, svi igrači i trener zabrinuti su oko aktualne zdravstvene situacije u svijetu i sport je nažalost trenutno u drugom planu.

No, u ova teška vremena lijepo se osvrnuti i na pojedinačne uspjehe koje su ostvarili rukometaši Gorice.

Sjajni Davor Ćavar zasluženo je ponio titulu najboljeg sportaša Velike Gorice za prošlu godinu, a ovaj izbor potvrdio je i titulom najboljeg strijelaca Paket 24 Premijer lige. U 18 nastupa postigao je nevjerojatnih 136 pogodaka, što je u prosjeku 8,25 po susretu, uz fantastičan postotak šuta od 80 posto. PPD Zagreb ga je vezao ugovorom, Ćavar je i dio zimskih priprema, kao i brojne treninge, proveo pod paskom Veselina Vujovića i samo je pitanje vremena kad će dobiti pravu priliku u redovima hrvatskog prvaka.

Goričani su i najefikasnija momčad lige, suparničke mreže tresli su 532 puta, a svoj doprinos dali su i Laljek sa 72 pogotka, Rudolf Zvonimir Šafranko s 59 te Jakov Vrdoljak s 41 postignutim golom.

Laljek je bio fenomenalan i u razigravanju suigrača te je ukupno na trećem mjestu po broju asistencija (39).

Naravno, u rukometu je ključan i učinak vratara, a Gorica je tu imala svog Tomislava Sladoljeva, povratnika nakon teške ozljede, koji se iskazao sjajnim intervencijama te je statistički drugi čuvar mreže Paket 24 Premijer lige s osam i pol obrana po utakmici, ukupno 144, uz vrhunskih 30 posto uspješnosti. Svoj obol dao je i mladi Stipe Purić, a u finišu sezone nakon ozljede vratio se i Ivan Vekić, koji nas je podsjetio o kakvom se iznimnom talentu također radi.

I dalje je neizvjesno kakvu će odluku čelnici Hrvatskog rukometnog saveza donijeti u vezi nastavka sezone, koja je službeno prekinuta do 15. travanja. 

Lijepa naša je na jedan mali korak od potpune karantene i naravno kako sve zavisi od ukupnog epidemiološkog stanja. 

Olimpijske igre odgođene su za iduću godinu pa tako u narednim mjesecima i dalje još uvijek postoji dovoljno slobodnih termina da se u nekom obliku završi domaća Liga za prvaka.

"Olimpijske igre, kao najveća manifestacija ljudskoga roda, najveći su izazov za svakog sportaša. Ove Olimpijske igre će biti posebne, jer će one pokazati da život nije stao, premda je stalno ugrožen i u opasnosti. Igre moraju odaslati poruku optimizma i nade, a natjecanja u Tokiju potvrditi da su altruizam i zajedništvo naša budućnost. Oni pobjeđuju svaki oblik egoizma, jer jedino se tako može uživati u slobodi, sreći, miru i blagodatima života," poruka je za kraj našeg legendarnog izbornika Červara, olimpijskog pobjednika i svjetskog prvaka, koja se može primijeniti u svim segmentima našeg društva.

Samo da prvo dobijemo utakmicu protiv koronavirusa, a nakon toga će sve drugo biti lakše i ponovno će navijači uživati u jednom od najtrofejnijih i najomiljenijih sportova u Hrvatskoj.